"Mucsai gőggel" vádolja a Fideszt egy kihagyott előadás miatt az MSZP EP-képviselője

Vágólapra másolva!
Markó Béla volt RMDSZ-elnök nemzeti identitásokról tartott brüsszeli előadása után alakult ki éles vita Tabajdi Csaba és a Fidesz között. Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője nyilatkozatban hiányolta az előadásról a Fidesz képviselőit. A Fidesz válaszában mindenekelőtt önvizsgálatot ajánlott Tabajdi Csabának.
Vágólapra másolva!

Éles hangú közleményben ítélte el Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, hogy Markó Béla volt RMDSZ-elnök brüsszeli előadásán a Fidesz képviselői nem vettek részt. Az erdélyi magyar politikus - jelenleg miniszterelnök-helyettes - az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott előadást kedden Nemzeti identitások az egyesült Európában címmel, Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselők szervezésében.

A szocialista képviselő szerint a Fidesz EP-képviselőinek a távolmaradása "mind az európai szellemiségtől, mind a nemzeti szolidaritástól idegen", "tiszteletlenség" az erdélyi magyar közösséggel szemben, politikailag pedig "elfogadhatatlan gőg".

Tabajdi Csaba szerint, míg a román EP-képviselők példát mutattak európaiságból, addig a Fidesz EP-delegációja a "mucsai hatalmi gőgből". A szocialista politikus emlékeztetetett arra, hogy Tőkés László "az elmúlt héten az Európai Parlamentben gyalázkodó feliratokat ragasztatott a Markó Béla előadását hirdető plakátokra", amiért szerinte az Európai Parlament alelnökének le kellene mondania.

A magyar néppárti képviselőcsoport (Fidesz-KDNP) válaszközleményében azt írta, hogy Tabajdi Csaba annak a szocialista pártnak a tagja, amely "a státustörvény 2001-es elfogadásakor 23 millió román Magyarországra özönlésével riogatott". A közlemény szerint az MSZP "egymás ellen fordította az anyaországi és határon túli magyarokat a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazáson". A Fidesz szerint ezért Tabajdi Csabának "mindenekelőtt önvizsgálatot kell tartania, mielőtt nemzetpolitikai kérdésekben indulatosan gyalázkodik".

"Ebben a folyamatban nem fog segíteni, ha közben Tőkés Lászlót, az egész kárpát-medencei magyarság élő legendáját, a romániai rendszerváltás hősét rágalmazza" - áll a közleményben, amelyreTabajdi Csaba újabb nyilatkozattal válaszolt . Ebben Tőkés Lászlót idézte, aki egy 2009-es interjúban úgy fogalmazott: "A szocialista Tabajdi Csaba egymaga felért egy kisebbségpolitikai szabadcsapattal - következetesen állt ki a magyar kisebbségek védelme mellett." Tabajdi ismét kiemelte, továbbra is megválaszolatlan a kérdés, hogy miért nem vettek részt a Fidesz európai parlamenti képviselői az RMDSZ rendezvényén.