Több ezer család veszítette el otthonát a közép-amerikai áradások miatt

Vágólapra másolva!
Súlyos árvíz öntötte el Közép-Amerika országait, a trópusi esőzések miatt megáradt folyók falvakat zártak el, a víz autópályákat öntött el, hidakat rongált meg. Eddig összesen nyolcvanan haltak meg, amikor a földcsuszamlás romba döntötte a házakat, több ezer család maradt lakás nélkül. 
Vágólapra másolva!

Már legalább nyolcvanan meghaltak a heves esőzések sújtotta Közép-Amerikában, a leginkább érintett El Salvadorban harmincketten veszítették életüket, legtöbbjüket a földcsuszamlásban összedőlt házuk temette maga alá. A BBC beszámolója szerint Guatemalában huszonnyolcra, Hondurasban tizenháromra, Nicaraguában pedig nyolcra emelkedett a halottak száma.

A nemzetközi főútvonalakat és autópályákat elöntötte a víz, hidak szakadtak le, az áradás falvakat zárt el, és több ezer család veszítette el otthonát. Az ENSZ jelentése szerint több mint százezer embert érint a súlyos árvíz.

Forrás: AFP
Földcsuszamlás El Salvadorban


El Salvador elnöke azt mondta, hogy a folyamatos esőzés miatt romlott a helyzet az országban: vasárnap húszezer embert kellett kitelepíteni. Vasárnap annyira zuhogott az eső, hogy a mentőcsapatoknak is fel kellett függeszteniük a mentést egy időre.

Hasonló a helyzet Nicaraguában és Guatemalában is, mindkét országban veszélyhelyzetet hirdettek, és evakuálják a lakosokat a földcsuszamlások miatt. Hondurasban eddig összesen kétezerötszáz házat ürítettek ki, nyolc híd és huszonkilenc út rongálódott meg. "A java még csak most jön" - mondta a hondurasi katasztrófavédelmi igazgató.