Hetven embert tartóztattak le a New York-i tüntetésen

Occupy Wall Street, NYC session
Vágólapra másolva!
Az európai városok tüntetései után folytatódott az amerikai "Foglaljuk el a Wall Streetet" tőzsde- és kormányellenes tüntetés. New Yorkban 70 embert tartóztatott le a rendőrség szombaton.
Vágólapra másolva!

Közel 70 embert tartóztatott le a New York-i rendőrség a "Foglaljuk el a Wall Streetet" elnevezésű tüntetésen szombaton. A demonstrálók a megszorítások és a vállalatok kapzsisága miatt vonultak utcára több mint egy hónapja, azóta több országban kemény összecsapásokra került sor.

A BBC szerint körülbelül 5000 ember vett részt azon a tüntetésen, amelyen a tömeg a Zuccotti Parktól a Times Square-ig vonult, egy csoport azonban a Washington téri Citibank fiókhoz ment. Itt a bank alkalmazottai kihívták a rendőrséget, miután többször felszólították a "romboló" tüntetőket, de azok nem voltak hajlandóak távozni. A rendőrség a bankfiók bezárását kérte, amíg a tüntetőket elterelik a helyszínről.

A Times Square-i tömeg többek közt azt kiabálta: "minket kiárusítanak, a bankokat kimentik". A rendőrség a térre vonuló tömeget igyekezett volna másfelé terelni, egy nő megsérült, amikor elesett egy lovas rendőr miatt. Az összecsapás után a rendőrök mintegy 70 embert letartóztattak.

Az Egyesült Államokban több városban tartottak tüntetéseket, Los Angelesben 5000, Pittsburgh-ben 2000 ember gyűlt össze.

Szombaton európai városokban is tartottak megmozdulásokat. Ezek közül a legsúlyosabb összecsapásokkal a római tüntetés járt, ahol legalább 70 ember sérült meg. A több tízezres tömeg autókat gyújtogatott, bankokat, üzleteket támadott meg, ablakokat tört be.

Portugáliában szintén sokezres tömeg tüntetett Lisszabonban és Oportóban, Athénban 2000 emberről írt a BBC, de mintegy ezren Londonban is összegyűltek. (A szombati európai eseményekről bővebben itt olvashat.)

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Rendőrök és tüntetők dulakodnak a New York-i Time Square-en