Francois Hollande lesz Nicolas Sarkozy baloldali kihívója

Vágólapra másolva!
A szavazatok 56 százalékával az 57 éves Francois Hollande, a francia Szocialista Párt (PS) korábbi főtitkára nyerte vasárnap a párt amerikai mintára tartott előválasztását, vagyis ő lett a legnagyobb ellenzéki párt köztársasági elnökjelöltje. Riválisa, a PS jelenlegi vezére, Martine Aubry 44 százalékot ért el.
Vágólapra másolva!

A leadott 3 millió szavazat 56 százalékával a párt korábbi főtitkára, Francois Hollande nyerte meg a francia ellenzéki Szocialista Párt (PS) előválasztását, ezzel eldőlt, hogy ő lesz Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök kijvója a jövő évi elnökválasztáson.

"Ma este arra kaptam mandátumot, hogy győzelemre vigyem a baloldalt. Minden erőmmel és energiámmal ezen leszek. Jobb életet szeretnék teremteni Franciaország fiatalságának a miénknél: szeretném a francia álmot újjávarázsolni" - mondta a megválasztott baloldali elnökjelölt a PS székháza teraszáról több száz baloldali szimpatizáns üdvrivalgása közepette.

Riválisa, a PS-t jelenleg vezető Martine Aubry - aki a két forduló között az "erős baloldal" képviselőjének tüntette fel magát, elutasítva a szerinte Hollande által képviselt "puhány és homályos baloldalt" - azonnal elismerte vereségét és üdvözölte riválisa győzelmét.

"Az előválasztás még legitimebbé és még erősebbé tette a jobboldallal és a szélsőjobboldallal szembeni küzdelemben (Hollande-ot). Eljött az idő, hogy mindannyian felsorakozzunk a jelöltünk mögött" - fogalmazott a vesztes pártvezér, aki néhány perccel később már Hollande-dal együtt jelent meg a pártház teraszán.

Az első fordulóban hat politikus szállt ringbe az elnökjelölti tisztségért, s az elvérzett négy aspiráns mindegyike Hollande mellett sorakozott fel a két forduló között, köztük a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal, aki Hollande élettársa volt harminc évig és a PS bal szárnyához tartozó globalizációkritikus Arnaud Montebourg is, aki a harmadik helyen végzett.

Az egy generációba tartozó Hollande és Aubry között politikai téren nem mutatkozott jelentős különbség: mindketten azt az európai elkötelezettségű, realistán gondolkodó reformbaloldalt képviselik, amely elfogadja, hogy a gazdasági válság és a költségvetés szűkíti a mozgásteret, ugyanakkor a szociális igazságosságot tekinti fő vezérelvnek. A második forduló tétje az volt, hogy kiderüljön: melyikük tudja majd hitelesebben képviselni a legnagyobb francia ellenzéki párt mérsékelt baloldali elnökválasztási programját Nicolas Sarkozy államfő kihívójaként. Sarkozy hivatalosan még nem jelentette be, hogy újra indulni fog, de azt Franciaországban mindenki kész tényként kezeli.

A baloldali jelölt megválasztásával gyakorlatilag meg is kezdődött az elnökválasztási kampány. Jean-Francois Copé, a kormánypárt nemzetgyűlési frakcióvezetője bejelentette, hogy a jobbközép már a hét elején "ellentámadásba" lendül. Az ellenzék számára mostantól az alapvető kérdés az, hogy a vártnál szorosabbá vált előválasztási küzdelem után egységes tud-e maradni a megválasztott baloldali elnökjelölt mögött. A köztársasági elnökválasztás első fordulóját 2012. április 22-én, a második fordulót május 6-án tartják.