Rómában a legkeményebbek a szombati világforradalom tüntetői

Foglaljuk el a Wall streetet, global edition, Róma
Vágólapra másolva!
Legalább hetven ember megsérült, amikor tüntetők és rendőrök összecsaptak Rómában, ahol eddig a legtöbben gyűltek össze a szombatra és vasárnapra meghirdetett demonstrációk közül. Világszerte összesen közel ezer városban tartanak vagy tartottak tüntetést, a világgazdaság helyzete és a vállalatok kapzsisága ellen tiltakozva, ennyien csatlakoztak az Egyesült Államokban több mint egy hónapja indult "Foglaljuk el a Wall Streetet" mozgalom felhívásához.
Vágólapra másolva!

Legalább hetven ember megsérült - köztük 30 rendőr - , amikor tüntetők és rendőrök csaptak össze Róma központjában, ahol a legtöbben gyűltek össze a szombatra és vasárnapra világszerte meghirdetett demonstrációk közül. A rendőrök könnygázzal, vízágyúkkal, gumibotokkal oszlatták az üzleteket, autókat, pénzkiadó automatákat rongáló randalírozókat, akiket a békésen demonstráló többség is igyekezett nyugtatni.

A randalírozók felgyújtották az olasz védelmi minisztérium egyik melléképületét. Az épületben, amelyet körülbelül száz, fekete álarcot viselő ember vett körül, nem sokkal délután öt óra előtt csaptak fel a lángok. Felgyújtottak több autót is, köztük egy páncélozott rendőrségi járművet. A tűzoltók a többi, békésen tüntető több tízezer felvonuló miatt csak nehezen tudtak a helyszínre jutni.

A BBC szerint eddig a római a legnagyobb azok közül a tüntetések közül, amelyeket a"Foglaljuk el a Wall Streetet" mozgalom szimpatizánsai szerveztek szombatra és vasárnapra a világ több nagyvárosában. Az utcára vonulók a politikusokkal, a kapzsi cégekkel szembeni elégedetlenségüket fejezik ki. A szervezet interneten közzétett felhívásához az Egyesült Államok, Európa és Ázsia több nagyvárosában is csatlakoztak. Az Egyesülés A Globális Változásért nevet viselő online oldal szerint 82 ország 951 városa vesz részt a hétvégi megmozdulásokban. "Emberek a világon, október 15-én keljetek fel! Itt az idő, hogy egyesüljünk! Itt az idő, hogy meghallgassanak minket!" - olvasható a weboldalon.

Japán fővárosában, Tokióban nagyjából kétszáz ember vonult az utcára, különböző transzparenseket a magasba tartva. Néhány tüntető be is öltözött, volt, aki óriáspanda-jelmezt vett magára. Az ausztráliai Melbourne-ben és Sydney-ben is a vállalatok kapzsisága ellen tüntettek a mozgalomhoz csatlakozók. "Tüntetőink meg akarják mutatni, hogy szolidárisak a New York-i mozgalommal, és demonstrálnak az ausztrál embereket érintő kérdésekért is" - mondta az egyik melbourne-i szervező. "Tudjuk, hogy jobb helyzetben vagyunk, mint amerikai társaink, de a mi országunkban is vannak gondok" - fogalmazott. A szervezők azt kérték a tüntetőktől, hogy vigyenek magukkal hálózsákot vagy bármit, hogy az utcán tölthessék az éjszakát.

A dél-koreai Szöulban egy bank épülete előtt tüntettek az emberek. "Leginkább a gazdasági kérdések miatt emeljük fel a hangunkat. Ki kell dolgoznunk a világ problémáira a megoldást" - mondta az egyik ottani szervező. A mozgalom tüntetéseket szervez Kenya, Dél-Afrika, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Mexikó és Venezuela főbb városaiban.

A brit főváros, London üzleti negyedében található értéktőzsde előtt délben kezdtek gyülekezni a tüntetők, délután a rendőrség több embert őrizetbe vett, itt körülbeül ezren tiltakoztak. Berlinben ezrek gyülekeztek a városközpontban, Frankfurtban ötezerre becsülték az Európai Központi Bank épülete körül gyülekezőket, de tüntettek Kölnben és Münchenben is. Madridban tízezrek gyülekeztek, fiatalok, középkorúak és idősek vegyesen.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Elszabadult indulatok Rómában. A képre kattintva galéria nyílik!

Portugália nagyobb városaiban is tízezrek vonultak utcára. Itt főleg a kormány megszorító gazdaságpolitikája ellen tüntettek. Ennek keretében megszüntetnék a havi ezer euró felett kereső köztisztviselők, illetve a nyugdíjasok a 13. és a 14. havi járandóságát, és növelnék a munkaidőt. Lisszabonban ötvenezerre tették a tüntetők számát.

Az Egyesült Államok nagyvárosaiban több mint egy hónapja tartanak a tiltakozások a gazdasági rendszer és a vállalatok kapzsisága ellen. Az Occupy Wall Street mozgalom résztvevői a madridi fiatalok mintájára New York belvárosában, az üzleti negyedhez közel eső parkban táboroznak több hete. Szombaton itt is volt felvonulás, a mozgalom Facebook-oldala szerint ötezren gyűltek össze, a BBC több száz fős menetről adott hírt

Budapesten is tartottak rendezvényt az Erzsébet téren, ahol egyebek mellett a munka törvénykönyvének megváltoztatása ellen tiltakoztak.