Lemondott a brit védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Philip Hammond eddigi közlekedési minisztert nevezte ki David Cameron brit kormányfő pénteken védelmi miniszterré, miután nem sokkal korábban lemondott a védelmi tárca korábbi vezetője. Liam Foxnak egy barátja miatt kellett távoznia posztjáról.
Vágólapra másolva!

Lemondott pénteken a brit védelmi miniszter. Liam Fox a néhány napja kirobbant, egyre nagyobbra duzzadó botrány miatt jelentette be távozását. Korábban kiderült ugyanis, hogy egy bizalmasa rendszeresen az ő tanácsadójának adta ki magát, és államközi eseményeken is jelen volt, jóllehet nem állt sem a védelmi tárca, sem a kormányzó Konzervatív Párt alkalmazásában.

A 34 éves Adam Werritty tanácsadóként a védelmi minisztert számos hivatalos külföldi látogatásra is elkísérte, és több tucatnyi alkalommal járt a minisztérium londoni épületében Fox vendégeként.

Fox az ügy múlt hétvégi kipattanása után hivatalos közleményben elnézést kért, ugyanakkor első nyilatkozataiban még arra tett utalást, hogy nem kíván távozni. Az egyre nagyobb botrány miatt azonban végül tarthatatlanná vált pozíciója, és péntek délután bejelentette lemondását. Közleményében a volt miniszter elismerte: hibázott, amikor lehetővé tette a személyes érdekeit és a kormányzati tevékenységét elválasztó határ "elmosódását". "Ennek következményei az utóbbi napokban egyre világosabbá váltak. Magam is többször kijelentettem, hogy a nemzet érdeke előbbre való a személyes érdeknél, és most magamat kell szembesítenem ezzel" - indokolta lemondását Liam Fox.

A BBC szerint habár a volt védelmi miniszter formailag maga mondott le, bizonyos, hogy a személye körül kirobbant és egyre duzzadó botrány miatt David Cameron miniszterelnök is belátta, hogy Foxnak nincs maradása a kormányban. Liam Fox már múlt vasárnap, az ügy nyilvánosságra kerülése után hivatalos nyilatkozatban kért elnézést a miniszterelnöktől, de lemondási szándékára akkor még nem utalt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sem ő, sem az általa vezetett tárca soha semmiféle titkos információt nem adott ki Werrittynek, és üzleti tevékenységéhez sem nyújtott segítséget.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Dubajtól Ausztráliáig kísérte

Fox helyzetét bonyolította, hogy jóllehet a miniszter először cáfolta Werritty jelenlétét bármilyen hivatalos eseményen, a The Guardian című baloldali brit napilap már múlt vasárnap közölt egy videofelvételt, amely Liam Fox és a Sri Lanka-i államfő, Mahinda Radzsapaksze tavalyi találkozóján készült, és látszik rajta a miniszter barátja is. Azóta pedig egyértelmű értesülések kerültek nyilvánosságra arról, hogy Werritty Dubajtól Ausztráliáig szinte mindenhova elkísérte a minisztert hivatalos útjain.

Fox tavaly májusi választások után megalakult konzervatív-liberális brit kormánykoalíció első minisztere, akinek egy botrány miatt kellett távoznia. Az eddigi legmagasabb rangú kormánytag, akinek botrány miatt kellett lemondania, David Laws pénzügyminiszter-helyettes volt. Ő a kormány hivatalba lépése után alig két héttel távozott.

Liam Fox pénteki lemondása után a Downing Street közölte, hogy David Cameron miniszterelnök "nagyon sajnálja" védelmi minisztere távozását, de "megérti" a döntés indokait. Liam Fox a Konzervatív Párt jobbszárnyának karizmatikus figurája. Indult a pártvezetői - és így a miniszterelnök-jelölti - versengésben David Cameron vetélytársaként, amikor a 2005-ös választások elvesztése után Cameron elődje, Michael Howard lemondott, és elemzői vélemények szerint Cameron a Konzervatív Párt tavalyi kormányra kerülése után éppen a tory jobbszárnynak kívánt kedvezni Fox miniszteri kinevezésével.