Egy eljárásban tárgyalják Ratko Mladic ügyét Hágában

Vágólapra másolva!
Nem választja ketté a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic perét a hágai Nemzetközi Bíróság. A bírák azért döntöttek így, mert szerintük a volt boszniai szerb hadseregparancsnok így is elég rossz egészségi állapotban van, és kettéválasztva kevésbé lenne hatékony az ellene zajló eljárás.
Vágólapra másolva!

A Hágai Nemzetközi Bíróság bírái elutasították azt az ügyészi indítványt, hogy kettéválasszák a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic ügyét. Így a volt boszniai szerb hadseregparancsnoknak egy eljárásban kell a Hágai Nemzetközi Törvényszék elé állnia - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze Serge Brammertz augusztusban, az indítvány beadásakor azzal indokolta a Mladic elleni per két részre osztását, hogy az áldozatokra való tekintettel mielőbb igazságot kell szolgáltatni. Az ügyészség szerint azért is szükség lett volna az eljárás kettéválasztására, nehogy a vádlott egészségi állapota időközben megrendüljön.

A BBC tudósítása szerint a bírák viszont éppen Mladic egészségi állapota miatt utasították el az ügyészségi indítványt. A bírák szerint a volt főparancsnok rossz egészségi állapotban van, ezért a két eljárás kevésbé lenne hatékony az ügy szempontjából.

A "balkáni mészárosként" is emlegetett volt tábornokot a héten tüdőgyulladással szállították kórházba a Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönéből. A hét végén a Dnevni Avaz nevű szarajevói lap azt írta, hogy Mladic összeesett a börtöncellájában. Október elején lezajlott legutóbbi bírósági kihallgatása alkalmával pedig rosszullétre panaszkodott.

Ratko Mladicot május 26-án tartóztatták le Szerbiában, a vajdasági Lázárföld nevű faluban. Mladicot egyebek mellett a 43 hónapig tartó szarajevói ostrom alatt tízezer civil megölésével, továbbá a srebrenicai mészárlással, közel nyolcezer muszlim módszeres meggyilkolásával vádolják.

A srebrenicai mészárlás során a boszniai szerb katonák mintegy 7500 bosnyák férfit és gyereket öltek meg 1995-ben, ami a II. világháború óta elkövetett legnagyobb tömeggyilkosságnak számít Európában.