Az EU-Ukrajna csúcstalálkozó is elmaradhat Timosenko elítélése miatt

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) lemondhatja az ukrán elnök jövő heti brüsszeli látogatását, ha Kijev nem tesz a jogállamiságot erősítő konkrét lépéseket Julija Timosenko volt miniszterelnök vitatott elítélése után - jelezték európai bizottsági források. Az ukrán külügyminisztérium szerint Brüsszel elhalasztotta a decemberre tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozót.
Vágólapra másolva!

"A találkozó be van ütemezve, de a következő napokban várható végleges döntés arról, létrejön-e, vagy nem" - jelentette ki Pia Ahrenkilde-Hansen, az Európai Bizottság (EB) szóvivője pénteken az uniós vezetők és Viktor Janukovics ukrán elnök jövő hétre tervezett találkozójáról.

Egy kijevi bíróság kedden első fokon hét év börtönre ítélte Timosenkót, amiért - az indoklás szerint - 2009-ben hatalmával visszaélve az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal (erről bővebben itt olvashat). Az EU élesen bírálta a döntést, s úgy ítélte meg, hogy Ukrajnában "szelektíven" és "politikailag motivált módon" használják az igazságszolgáltatást az ellenzék vezetőivel és az előző kormány tagjaival szemben.

Viktor Janukovics elnök a tervek szerint október 20-án találkozna Brüsszelben az unió vezetőivel. "Egyelőre" a látogatás az eredeti időpontra van beütemezve - reagált az EB szóvivőjének szavaira egy ukrán diplomáciai forrás. Az Európai Bizottsághoz közel álló forrás szerint azonban az európaiak "még október 20. előtt olyan konkrét intézkedéseket várnak Ukrajna részéről, amelyek a jogállamiság tiszteletéről tanúskodnak", hogy eldönthessék, megtartsák-e a találkozót.

Elhalaszthatják csúcstalálkozót

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Volosin ugyanakkor az Ukrinform hírügynökség szerint már arról beszélt Kijevben, hogy Brüsszel későbbre halasztotta a december 14-ére tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozót, amelyen a felek aláírnák Ukrajna uniós társulási szerződését. Volosin azt is hozzátette, hogy az ilyen csúcsok szervezése "igen rugalmas folyamat", s jelenlegi tudomása szerint december 14-én orosz-EU csúcs lesz, és azt nem sokkal később az ukrán-EU csúcs követheti. A társulási szerződés jelentősen segítené az EU és Ukrajna közötti gazdasági kapcsolatok bővülését is.

Az ukrán elnök kedden azt mondta, hogy megérti az EU Timosenko ügyével kapcsolatos aggodalmait, de az ítélet még nem végleges. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozati főosztálya két nappal később bejelentette, hogy újabb bűnvádi eljárást indítottak Timosenko ellen egy 1995-ben "közpénzek elsikkasztására tett kísérletért". Az ügy tétje megfigyelők szerint az, hogy Ukrajna a jövőben az Európai Unióhoz közeledik, vagy inkább Oroszország és más volt szovjet köztársaságok vámuniójához csatlakozik.

Volodimir Litvin házelnök az ukrán parlament televíziójának, a Radának adott interjújában pénteken úgy vélekedett, hogy ha az EU nyomást gyakorol Ukrajnára, és megszakítja vele a párbeszédet a Timosenko-ügy miatt, úgy Kijev inkább az Oroszországgal, Kazahsztánnal és Fehéroroszországgal való vámuniós együttműködés felé fordul majd.