Napok óta egymás után kerülnek elő gyújtóbombák Berlinben

Vágólapra másolva!
Újabb gyújtóbombákra bukkantak szerdán a német főváros vasútvonalai mentén, a szerkezetek közül az egyik már korábban felrobbant, csak a maradványait találták meg - közölte a helyi rendőrség.
Vágólapra másolva!

A Berlin nyugati felében lévő egyik pályaudvar közelében fedezték fel egy gyújtóbomba maradványait, és innen nem messze egy másik gyújtóbombát is talált a hatóság. A szövetségi rendőrség emberei ezenkívül a főváros déli részének két állomása közötti pályatesten is találtak gyúlékony folyadékkal megtöltött palackokat. A vasúti forgalmat az érintett pályaudvarok környékén elterelték, ami érintette mind a távolsági, mind a helyközi vonatok, mind pedig az S-Bahn forgalmát. Más vonalakra terelték a Berlin és Hamburg között közlekedő szerelvényeket is.

Peter Ramsauer közlekedési miniszter elítélte és bűnös terrorcselekménynek minősítette a vasút elleni támadási kísérleteket. A belügyminisztérium viszont úgy fogalmazott, hogy nincs szó új baloldali terrorizmusról Németországban. "Nincs arra utaló jel, hogy szélsőbaloldali körökből kiindulva olyan szélsőbalos terrorcsoportok jöttek volna létre, amelyek kimerítik a büntető törvénykönyv erre vonatkozó paragrafusait" - jelentette ki a belügyminisztérium szóvivője. A Berliner Morgenpost című német napilap szerint Klaus Wowereit berlini polgármester kijelentette: nincs szó arról, hogy baloldali terrorizmus fenyeget, az embereket veszélybe sodró csoportok ellen azonban harcolni kell. A politikusok dicsérték a berlini rendőröket a támadási kísérletek felderítéséért.

Az ügyben nagy erőkkel nyomoz a német rendőrség, az elkövetett, illetve tervezett merényletekért - egy izlandi vulkán után - Hekla néven jelentkező szélsőbaloldali csoport vállalta a felelősséget. A csoport internetes állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy a gyújtóbombás akciókkal az afganisztáni német katonai szerepvállalás ellen kívánt tiltakozni. Követelte annak a bebörtönzött amerikai katonának a szabadon bocsátását is, akit az illetékes hatóságok azzal vádolnak, hogy 2010-ben titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.