Fokozott rendőri készültség a gyújtóbombák miatt Berlinben

Vágólapra másolva!
Három nap alatt összesen tizenöt gyújtóbombát találtak a németországi Berlinben, a rendőri készültséget megnövelték, a belügyminiszter a tettesek gyors kézre kerítését ígérte.
Vágólapra másolva!

A német belügyminiszter szerint az elmúlt három napban hét helyen összesen tizenöt gyújtóbombát találtak a hatóságok pályaudvarokon, illetve vasúti sínpályák közelében Berlinben. Hans-Peter Friedrich szerda délutáni sajtóértekezletén közölte, hogy a gyújtóbombák közül kettő robbant fel, személyi sérülés azonban nem történt. A történtek nyomán a rendőri készültség fokozását rendelte el. A pályaudvarokat és környéküket megerősített egyenruhás, illetve polgári járőrök ellenőrzik, és az ellenőrzést helikopterek segítik.

A miniszter rendkívüli aggodalmának adott hangot a merényletek, illetve merényletkísérletek miatt, azokat elfogadhatatlannak nevezte, és a tettesek gyors kézre kerítését ígérte. A nyomozással kapcsolatban ugyanakkor részleteket nem közölt. Hans-Peter Friedrich szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a támadások mögött a szélsőbaloldalról származó csoportok állhatnak, azt azonban bizonyítékok híján elutasította, hogy szélsőbaloldali terrorizmusról beszéljen.

Több konzervatív politikus és a rendőrség szakszervezete viszont egyértelműen a szélsőbaloldalnak tulajdonította a támadási kísérleteket. A CDU-s Wolfgang Bosbach, a Bundestag belbiztonsági bizottságának vezetője a történtek nyomán a hetvenes évek szélsőbaloldali terrorszervezetének, a Vörös Hadsereg Frakciónak (RAF) a merényleteit idézte fel. Bosbach emlékeztetett arra, hogy a RAF is gyújtogatásokkal kezdte, majd gyilkosságokkal folytatta. A politikus attól azonban tartózkodott, hogy közvetlen párhuzamot vonjon a Vörös Hadsereg Frakció és a mostani gyújtóbombás merényletkísérletek elkövetői között. Szakértők emlékeztettek arra, hogy a gyújtóbombák elhelyezését még hétfőn egy Hekla nevű - a hatóságok szerint a szélsőbaloldalhoz tartozó - csoport vállalta magára.