Betiltották a kukázást egy Párizs közeli kisvárosban

Vágólapra másolva!
38 eurós büntetést kell fizetnie azoknak, akiket kukázáson kapnak a francia Nogent-Sur-Marne városában. A polgármester rendelete szerint tilos az utcán köpködni, és vizelni is.
Vágólapra másolva!

Rendeletben tiltotta meg a kukázást a Párizs közeli Nogent-Sur-Marne polgármestere: a szabálysértésnek számító tevékenység 38 eurós (11 ezer forintos) pénzbüntetést von maga után - adta hírül szerdán a francia média. Jacques Jean Paul Martin, a jobbközép kormánypárthoz tartozó városvezető "köztisztasággal kapcsolatos" rendelete értelmében október 1-jétől köpködni, vizelni és a közterületet bepiszkítani is tilos Nogent-Sur-Marne-ban.

Míg a boltosok, az ingatlanügynökségek vagy a vendéglátóhelyeket működtető vállalkozók üdvözölték a döntést, a helyi ellenzék a koldulást már korábban betiltó polgármester újabb ötletét a "szegények ellen folytatott hajtóvadászat" részének nevezte.

A polgármester az RTL kereskedelmi rádióban arról beszélt, hogy a járdákon álló szemét egyszerre vet fel egészségügyi, városesztétikai és közegészségügyi problémákat. "Nem hagyhatjuk, hogy tönkretegyék a települést, amely turisztikai célpont. Miután az elmúlt félévben egyre romlott a helyzet, muszáj volt rendeletet alkotni" - tette hozzá.

A rendelet ellen több civil szervezet, köztük az Emberi Jogok Ligája és a szegényeket támogató Emmaus is tiltakozott, s emlékeztettek arra, hogy a szeméttúrás a középkor óta megszokott dolog a nagyvárosokban. A Le Parisien című napilap megemlítette, hogy a kukázást nem Nogent-Sur-Marne-ban tiltották be először, hanem augusztusban La Madeleine-ben. Ott azonban elsősorban az váltott ki vitát, hogy a kormánypárti polgármester a rendeletet románul és bolgárul is kifüggesztette a városban.