Tilos a szolárium a 18 éven aluliaknak Kaliforniában

Vágólapra másolva!
"Halálos veszélyt" jelent a fiatalok számára a szolárium egy hétfőn elfogadott kaliforniai törvény szerint, ezért januártól 18 év alatt mindenki számára tilos lesz a szolárium használata az amerikai államban.
Vágólapra másolva!

Január elsejei hatállyal betiltották a szoláriumok használatát minden 18 év alatti számára az amerikai Kalifornia államban, az erről szóló határozatot hétfőn írta alá az állam kormányzója, Jerry Brown - írja a brit BBC. A határozatot előterjesztő Ted Lieu szenátor szerint a szoláriumban a szervezetet érő sugárzás "halálos veszélyt" jelent a fiatalok számára.

A hatályos kaliforniai szabályozás eddig is tiltotta a 14 éven aluliak számára a szolárium használatát, e kor felett, de 18 év alatt eddig szülői engedéllyel használhatták a szoláriumot a fiatalok, január elsejétől már a szülői engedély sem számít majd. Az amerikai szoláriumszövetség szerint jelenleg a szoláriumok forgalmának öt-tíz százalékát teszik ki a 18 év alattiak, vagyis a forgalom érezhető csökkenése várható szerintük Kalifornia államban.

A határozatot előkészítő Lieu szenátor emlékeztetett, hogy korábban Texasban már betiltották a 16 éven aluliak számára a szolárium használatát, és az Egyesült Államok több más állama is hasonló szabályozásra készül, mint Kalifornia. Angliában és Walesben már áprilisban hatályba lépett a 18 évnél fiatalabbakat a szoláriumokból kitiltó törvény, Brazíliában pedig mindenki számára tiltottak a szoláriumok.