Az egyiptomi miniszterelnök összeesküvést sejt a zavargások mögött

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi  miniszterelnök nyugalomra szólított fel mindenkit azután, hogy vasárnap 24 ember vesztette életét a kopt keresztények  és a biztonsági erők összecsapásában Kairóban - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Eszám Sarf hétfő hajnalban azt mondta, hogy a muszlimok és a keresztények közötti viszály veszélyezteti az ország biztonságát. Az állami televízióban sugárzott beszédében "összeesküvésnek" minősítette a zavargásokat, melyek megbontják a januári Mubarak-ellenes forradalomban létrejött egységet, akadályozzák a korszerű, demokratikus alapokon nyugvó állam felépítését. A kormány rendkívüli ülést hívott össze hétfőre.

A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el Kairó központjában, illetve azokban a kerületekben, ahol vasárnap este keresztény-muszlim összetűzésekre, illetve a rendfenntartó erőkkel való összecsapásokra került sor. A kijárási tilalom helyi idő szerint hajnali két órakor lépett életbe, és hétfőn reggel hét óráig tartott.

A kairói egészségügyi minisztérium által közölt legfrissebb mérleg szerint a vasárnapi zavargások halálos áldozatainak száma 24-re emelkedett - többségük civil -, és 213-an sebesültek meg, közülük sokan súlyosan. A vallási hátterű rendbontások azt követően robbantak ki, hogy keresztények egy csoportja az egyiptomi televízió székháza elé akart vonulni, hogy tiltakozzon egy templomuk ellen pénteken elkövetett támadás miatt, de a kivezényelt katonai rendészek ebben megakadályozták őket.

A tiltakozó kopt keresztények ezt követően összecsaptak az egyiptomi biztonsági erőkkel, illetve az őket kövekkel dobáló muzulmánokkal, majd több százan verekedtek össze annál a kairói kórháznál is, ahova a halottakat és a sebesülteket szállították. A kairói Tahrír téren több százan tüntettek az éjszaka a koptok mellett. A koptok szerint a végrehajtó hatalmat gyakorló katonai vezetés túl elnéző a szélsőségesekkel a keresztények elleni támadásoknál. A kopt vallásúak az egyiptomi lakosság mintegy tizedét teszik ki.

Szeptember 10-én Uszama Hejkal egyiptomi tájékoztatási miniszternek kellett magyarázkodnia amiatt, mert korábban több ezer tüntető gyűlt össze az izraeli nagykövetség előtt Kairóban, és mintegy harminc embernek sikerült betörnie az épületbe. Az izraeli nagykövetet ki kellett menekíteni az országból. A miniszter azt mondta akkor, hogy az egyiptomi hatóságok a törvény teljes szigorával lesújtanak a rendbontókra.

A BBC kairói tudósítója, Yolande Knell szerint Egyiptomban az utóbbi hónapokban egyre jobban kiéleződetek a felekezeti feszültségek, a politikai és a biztonsági helyzet illékonysága miatt. A keresztények állítólag egyre jobban aggódnak az ultakonzervatív iszlamista erők miatt. November 28-án az országban parlamenti választásokat tartanak majd, az elsőt, mióta Hoszni Mubarak elnök távozott a hatalomból.