Tüntetők törtek be Szíria berlini követségére

Vágólapra másolva!
Harminc ember hatolt be Szíria berlini nagykövetségére, a naykövetnek a német rendőrség segítségét kellett kérnie. A feldühüdütt tüntetők azután gyűltek össze a követség előtt, hogy Szíriában egy ismert ellenzéki temetésén a tömegbe lőttek a kormányerők. A szíriai ellenzéki megmozdulások elleni állami megtorlásnak tavasz óta csaknem háromezer áldozata van már.
Vágólapra másolva!

Csaknem harminc tüntető hatolt be vasárnapra virradóra Szíria berlini nagykövetségének épületébe, miközben társaik a kerítésen kívülről festékkel bombázták a képviseletet. A szíriai nagykövet a német rendőrség segítségét kérte, hogy "szíriai területen" beavatkozva távolítsa el a rendbontók csoportját. A német rendőrök a behatolókat kikísérték az épületből, az incidensben senki sem sérült meg.

A berlini rendőrségi szóvivő nem tudott tájékoztatni arról, hogy a követség épülete előtt tüntetők milyen állampolgárságúak voltak.

Szíria nagykövetsége előtt röviddel azt követően gyűltek össze tüntetők, hogy a szíriai biztonsági erők tagjai szombaton egy előző nap megölt kurd ellenzéki vezető temetésén, Kamisli városban a tömegbe lőttek, és legalább egy embert megöltek, több másikat pedig megsebesítettek. A kurd ellenzéki, Mesál Tamo meggyilkolását az Európai Unió külpolitikai főképviselője is élesen elítélte.

A Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni ellenzéki megmozdulások kezdete, március közepe óta több mint 2900 ember vesztette életét ENSZ-adatok szerint a megtorló akciókban.