Napokon belül lemondana a jemeni elnök

Vágólapra másolva!
Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök az állami televízióban azt mondta, hogy visszavonulna a hatalomból "a következő napokban". Jemenben kilenc hónapja tartanak a zavargások, az ellenzék az elnök lemondását követeli, Száleh pedig a múlt hónapban tért vissza szaúd-arábiai gyógykezeléséről, amelyre azért volt szükség, mert merényletet kíséreltek meg ellene. Ellenzéki politikusok propagandahúzásnak tartják Száleh bejelentését.
Vágólapra másolva!

Lemondana "a következő napokban" Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök - írja a BBC. Száleh ezt az állami televízióban jelentette be, de nem említett konkrét időpontot. "Visszautasítom a hatalmat (...), és elhagyom a hatalmat a következő napokban" - mondta. A tájékoztatásért felelős miniszterhelyettes a BBC-nek azt mondta, hogy Száleh nem ragaszkodik már a hatalomhoz.

A Reuters szerint az ellenzék szkeptikusan fogadta Száleh bejelentését, ugyanis az elnök az idén háromszor hátrált ki egy, a környező országok által is támogatott hatalomátadási megállapodásból. "Ez egy új propaganda Szálehtől, mielőtt a Biztonsági Tanács elé kerülne Jemen" - mondta az ellenzéki koalíció szóvivője. Az ENSZ jemeni követe - aki sikertelenül próbált közvetíteni a kormánypárt és az ellenzék között - ugyanis a Biztonsági Tanács előtt fog beszámolni a tapasztalatairól.

Száleh korábban többször is bejelentette, hogy visszavonul, de az utolsó pillanatokban mindig visszakozott. Amikor három hónapos szaúd-arábiai gyógykezelése után szeptemberben visszatért Jemenbe, súlyos összecsapások kezdődtek az államfő lemondásáért tüntetők és a kormányerők között. Az államfő azért utazott el, mert súlyosan megsebesült az ellene június 3-án végrehajtott merényletben. Két hónapon át egy rijádi katonai kórházban ápolták, majd még egy hónapig Szaúd-Arábiában lábadozott. Jemenben már csaknem kilenc hónapja tartanak a zavargások.