Már Bangkokot veszélyezteti a Thaiföldet sújtó áradás

Vágólapra másolva!
A két hónapja tartó esőzések miatt Bangkok csatornái már megteltek, de az északról érkező víztömeg csak ezután éri el a várost, amikor az erős dagály is akadályozza majd a lefolyást. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradása eddig 245 halálos áldozatot követelt Thaiföldön.
Vágólapra másolva!

Már a fővárost, Bangkokot fenyegetik az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásai Thaiföldön - közölte pénteken a kormányfő egy televíziós interjúban. "Súlyos válság alakult ki az árvízi helyzetben" - mondta Jinglak Sinavatra, hozzátéve, hogy a katasztrófa közvetlenül fenyegeti Bangkokot.

A terület kormányzója szerint már a "főváros valamennyi csatornája megtelt, és még ha jelenleg nem is esik, valószínű, hogy Bangkok víz alá kerül". A városban ideiglenes szállásokat rendeznek be az iskolákban, élelmiszert és ivóvizet raktároznak.

Az országot két hónapja sújtó természeti csapás következtében házakat, utakat és üzemeket árasztott el a víz a 12 milliós nagyváros északi peremén. A hatóságok falakat próbálnak emelni a csatornák és patakok mentén a főváros északi elővárosaiban. Október közepe lesz a döntő időszak, amikor az északról érkező jelentős víztömegek várhatóan elérik a fővárost, és az erős dagály is akadályozza majd lefolyásukat a tengerbe.

"A legfontosabb megakadályozni az árvizet Bangkokban és Ajutthaja két ipari övezetében" - mondta Plodprasop Szurastvadi tudományos és technológiai miniszter.

Az elmúlt napokban több bírálat érte a thai miniszterelnököt a helyzet kezelése miatt. Az évtizedek óta legsúlyosabb thaiföldi árvizeknek eddig 252 halálos áldozatuk van. Az elmúlt hónapokban az ország tartományainak háromnegyedét sújtotta a katasztrófa, emberek millióit érintette a csapás.

Juthaszak Szasziprapa védelmi miniszter közölte, hogy 8400 katonát, 676 járművet, 200 hajót és öt helikoptert mozgósít a Bangkoktól északra fekvő, legnehezebb helyzetben lévő tartományok - Ajutthaja, Lop Buri, Csainat és Nakhonszavan - megsegítésére. A thai kormányzat számításai szerint a kár értéke július vége óta elérte a 2,5 milliárd eurót.