Légihíddal segítik az ivóvízhiánnyal küszködő Tuvalut

Vágólapra másolva!
A csendes-óceáni törpeállamban napokon belül ezrek maradhatnak ivóvíz nélkül. Magyarország a nyáron vett fel diplomáciai kapcsolatot Tuvaluval, amelynek brüsszeli nagykövete szerint akkor érné meg az együttműködés, ha segélyekre vagy befektetésekre számíthatna a magyaroktól.
Vágólapra másolva!

Ausztrália és Új-Zéland légi úton juttat el víztisztító berendezéseket az ivóvízhiánnyal küszködő Tuvalura. A csendes-óceáni törpeállam szigeteire katonai helikoptereken szállítanak tengervíz-sótalanító berendezéseket.

Tuvalun több mint fél éve nem esett az eső, ezért a vízhiány miatt szükségállapotot hirdettek. A számtalan alacsonyan fekvő korallzátonyon elterülő országban mintegy 11 ezer ember él.

A héten a tuvalui vöröskereszt arra figyelmeztetett, hogy néhány szigeten napokon belül kifogyhatnak az ivóvízből. A szomszédos Tokelaun is szükségállapotot rendeltek el a vízhiány miatt, az ott élők egy friss ivóvizet szállító amerikai hajótól várhatják a segítséget. Az Egyesült Államok új-zélandi és szamoai nagykövete szerint a szigeteknek sürgősen segítségre van szükségük, mert csaknem ezerötszáz ember napokon belül ivóvíz nélkül maradhat.

Magyarország a nyáron diplomáciai kapcsolatot vett fel Tuvaluval, hogy az ország támogassa Magyarország felvételét az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Tuvalu tiszteletbeli brüsszeli konzulja szerint az együttműködés Tuvalunak úgy érné meg, ha segélyekre vagy befektetésekre számíthatna Magyarországtól.