Előre odakészítették a régészeti leleteket a búvárkodó Putyinnak

Vágólapra másolva!
Napokkal vagy hetekkel korábban találták meg régészek azokat az ókori korsómaradványokat, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök még augusztusbn hozott fel a Fekete-tenger mélyéről. Az orosz állami televízió akkor úgy állította be az eseményeket, mintha a politikus maga talált volna rá a többezeréves leletekre, szóvivője azonban most elismerte: a "kincsek" oda voltak készítve Putyinnak.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szóvivője egy televíziós interjúban elismerte, hogy a két ókori görög amfórát, amit Putyin még egy augusztusi búvárkodásakor talált, előzőleg részégek készítették oda - írja a brit Telegraph online kiadása. "Nyilvánvaló, hogy Putyin nem talált meg pont aznap egy több ezer éve ott fekvő korsót. Természetesen, azokat néhány nappal vagy héttel korábban fedezték fel egy részégeti kutatás alkalmával" -fogalmazott Dimitrij Peskov az orosz televízióban.

A régészeti csoport vezetője azonban szerdán tagadta a szóvivő kijelentéseit: "Senkit nem utasítottam rá, hogy tegye oda az amfórákat, és a csapatom egyik tagja sem kezdeményezne magától ilyet" - mondta a brit BBC csatornának.

A politikus még augusztusban keresete fel a fekete-tengeri Taman-félszigetet, a Taman-öbölben merült víz alá, Phanagoria görög város helyén, amelyet az orosz Atlantisznak is neveznek, és rögtön talált két amforát a két méter mély kristálytiszta vízben. A jelen lévő régészek a törött edényekről megállapították, hogy az időszámításunk utáni VI. századból valók.

Az orosz állami televíziócsatornán a búvárkodás után olyan képeket közöltek, amelyeken a búvárruhát viselő Putyin éppen emelkedik ki a tengerből, a két edénymaradványt a magasba emelve. "Kincsek" - mondta Putyin széles mosollyal az arcán.

Forrás: AFP

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kezében a többezeréves görög korsók maradványaival.

A régészkedés és búvárkodás Putyin sajtóban bőségesen tárgyalt kalandos tetteinek egyike. Korábban vezetett már vadászrepülőt, alámerült egy tengeralattjárón, közreműködött egy erdőtűz oltásában, és altatóinjekcióval meglőtt egy tigrist, majd feltett az állatra egy műholddal követhető nyakörvet. Emlékezetesek azok a fotók, amelyeken a kormányfő meztelen felsőtesttel látható: ezek a sajtóban vissza-visszatérnek. Az egyik fotósorozaton Putyin horgászik, a másikon, mint valami westernfilmben, könnyedén lovagol festői tájjal a háttérben, és vadászkéssel az öve mellett.