Sokkoló film mutatja be egy 15 éves guantánamói fogoly vallatását

Vágólapra másolva!
Filmet készítettek egy 15 éves korában letartóztatott guantánamói fogoly kihallgatásáról. A sokkoló felvételeken Omar Khadr állítólag többször zokogásban tör ki. Khadrt azért tartóztatták le, mert az amerikai katonai ügyészség szerint gránátot dobott egy amerikai katonára, aki a támadásban életét vesztette. 
Vágólapra másolva!

Péntektől lesz látható az Egyesült Királyságban a "Négy nap Guantánamó falain belül" című film, amely egy akkor 15 éves kanadai fiú kihallgatását mutatja be - írja a Guardian brit lap online kiadása. A felvételeken az látszik, hogy a vékony fiú györnyedten ül egy arcába világító lámpa alatt, a teljesen üres kihallgató cellában."Nem törődtök velem" - mondja újra és újra kihallgatóinak. A most 25 éves Omart még mindig fogva tartják, hamarosan egy kanadai börtönbe szállítják.

A fiút 2002-ben tartóztattak le Afganisztánban, az ország keleti határához közel, miután fegyveres összecsapás tört ki az amerikai katonák és helyiek között. A katonai ügyészség szerint Khadr egy gránátot dobott az egyik amerikai katonára, aki belehalt sérüléseibe. A fotók azonban, amelyeket 2009-ben hoztak nyilvánosságra, azt mutatják, hogy az állítólagos támadás időpontjában a fiú eszméletlenül fekszik. A fegyveres harcokban a fiú részben megvakult, megsérült a hátán és a vállán is. Omart először a bagrami repülőbázisra szállították, ahol egyből megkezdték kihallgatását, majd Guantánamóra vitték.

A kanadai titkosszolgálat emberei négy napig hallgatták ki a fiút. A felvételeken látszik, hogy a fiú először bevallja, találkozott Oszama bin Ladennel, majd azt mondja: csak azért mondta ezt, mert félt a további kínzásoktól. Többszor is zokogásban tör ki, és egy ponton mintha édesanyját szólítaná.