Ahmadinezsádig érhet az iráni bankbotrány a CNN szerint

Vágólapra másolva!
Az államfő, Mahmúd Ahmadinezsád esetleges érintettségét is vizsgálná az ország történelmének eddigi legnagyobb bankbotrányában az iráni parlament. Az elnök visszautasítja, hogy a kormányzatból bárkinek köze lenne a 2,5 milliárd dolláros sikkasztáshoz.
Vágólapra másolva!

Az iráni parlament szakbizottsága kivizsgálja, érintett-e Mahmúd Ahmadinezsád az ország kedélyét borzoló óriási mértékű sikkasztási ügyben - számol be a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala.

Az írás szerint a keményvonalas képviselők levelet küldtek az iráni legfőbb vezetőtőnek, Hamenei ajatollahnak, melyben kifejezetten kérték, hogy az elnököt is vonják be a vizsgálatokba. Ez egy újabb mozzanata az iszlamisták azon követelésének, hogy az elnökhöz kapcsolják a hét bankot érintő, mintegy 2,5 milliárd dolláros sikkasztását.

Ahmadinezsád hevesen visszautasította a vádakat. "A kormánynak nem volt szerepe az ügyben, és a bankrendszer maga fedezte fel a csalást" mondta az iráni elnök egy keddi interjúban.

Egy teheráni gazdasági elemző szerint azonban a csalás mérete és természete miatt elképzelhető, hogy magas szinten is vannak érintettjei a botránynak. Egy a CNN-nek nyilatkozó másik közgazdász arra emlékeztet, hogy az ügy egyik gyanúsítottja az iráni elnök főtanácsadója, Eszfandiar Rahim Mashajéval. Keményvonalas iszlamisták már régóta szorgalmazták a tanácsadó elbocsátását, de a köztük lévő családi kötelékek miatt Ahmadinezsád végül a helyén hagyta. A férfi gyakran ütött meg békülékeny hangot Izrael és az Egyesült Államok felé, ráadásul - amivel szintén kivívta a keményvonalasok ellenérzéseit - olyan lépésekre szánta magát, mint kézfogás nőkkel.

A bűncselekményben hét bank érintett, köztük a Bank Melli, amely a legnagyobb pénzintézet az iszlám világban. Egyes források szerint a bank elnöke már el is hagyta az országot.

Több parlamenti képviselő arra szólította fel Hamenei ajatollahot, hogy "vágassa le" az ügyben érintettek kezeit. Hamenei korábban maga is kritikával illette a kormányt, mert nem tudta megakadályozni az iszlamista rezsim történetének legnagyobb banki csalását. A botrány a folyamatos inflációval és magas munkanélküliséggel küzdő irániakat is megdöbbentette.