A munkahelyteremtő törvény mellett kampányolt Barack Obama

Vágólapra másolva!
Az európai adósságválságot és a recessziót védené ki a 447 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomaggal az amerikai elnök. A szenátusban többségben lévő republikánusok azonban a csomag több elemét is elutasítják.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a munkahelyteremtő törvénycsomag elfogadása segít megakadályozni a gazdasági a visszaesést, ha Európában rosszabbra fordulnak a dolgok - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban megtartott sajtótájékoztatóján. Obama, akinek újraválasztási esélyei nagyban függenek attól, hogy sikerül-e érdemben visszaszorítani a jelenleg 9,1 százalékos munkanélküliséget, bejelentette, hogy a szenátus a jövő héten szavaz majd a törvénytervezetről.

Minden szenátornak, aki nemmel szavaz a csomagra, meg kell magyaráznia majd, hogy miért nem támogat egy olyan kezdeményezést, amely segítene az amerikai családokon és vállalkozásokon - figyelmeztetett Obama, aki szerint a politikai csatározások nem állhatják útját az amerikaiak megsegítésének.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaságnak szüksége van arra a lökésre, amelyet a 447 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomag jelentene, hogy az európai adósságválságnak ne legyen jelentős hatása az Egyesült Államokra. Szerinte az új munkahelyek teremtésére, valamint az országos infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó terve biztosítás a recesszióba való visszacsúszás ellen, és az elfogadása nélkül lassúbb lesz a növekedés.

Barack Obama szerint az EU-nak gyorsan kell megoldást találnia az adósságválságra. Az amerikai elnök azt reméli, hogy a G20 csoport novemberi, cannes-i csúcstalálkozójára "nagyon világos, konkrét akciótervvel" érkeznek, amely alkalmas lesz a probléma kezelésére.

Obama elismerte, hogy nem járt eredménnyel az az önmagára nézve veszélyes és a demokratákat felbőszítő taktikája, hogy megpróbált minden kérdésben közös nevezőre jutni a republikánusokkal, akik 2010-ben megszerezték a többséget a szenátusban. Az ellenzéki párt egyébként határozottan elutasítja az elnök munkahelyteremtő csomagjának azt a részét, amely a gazdagok magadóztatását célozza, valamint a költségvetésből finanszírozná az utak, a hidak és az iskolák felújítását.

Az elnök sajtóértekezletén kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a Wall Street és a gazdasági igazságtalanságok ellen tiltakozó mozgalom az amerikai közvélemény csalódottságát fejezi ki. Obama kijelentette, hogy megérti a lakosságnak a pénzügyi rendszer működésével kapcsolatos aggodalmait, és hogy az amerikaiak a Wall Streetben annak a megtestesítőjének látják, hogy a pénzügy ágazat nem mindig tartja be a szabályokat. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak a gazdaság növekedése érdekében erős és hatékony pénzügyi szektorral kell rendelkeznie.