Volt náci táborok őreinek alvó aktáit nyitják meg Németországban

Vágólapra másolva!
A Simon Wiesenthal Központ vezetője szerint érdekes és új fejezetet írhat a náci háborús bűnösök felkutatásában és bíróság elé állításában, ha megkezdik több száz, eddig alvó akta újranyitását. A 2009-ben elítélt John Demjanjuk ügye teremhet precedenst azoknak a még élő embereknek az elítélésére, akik a náci táborokban őrként dolgozva közvetve vettek részt az oda szállítottak kivégzésében.
Vágólapra másolva!

A náci haláltáborokban őrként dolgozók alvó aktáját nyithatják meg újra német ügyészek, a gyilkosságokban való bűnrészesség miatt korábban öt évre ítélt John Demjanjuk ügye által teremetett precedensnek köszönhetően - értesült az AP hírügynökség. Mivel a lehetséges gyanúsítottak már idősek - a legfiatalabb is a nyolcvanas éveiben jár - , a német ügyészség úgy döntött: nem várják meg, hogy lezáruljon a Demjanjuk ügyében benyújtott fellebbviteli vizsgálat, elkezdték az akták megnyitását. "Nem akarunk túl sokáig várni, készen állunk rá, hogy megkezdjük a vizsgálatokat" - fogalmazott Kurt Schrimm ügyész, aki nem tudott pontos adatokkal szolgálni arról, hogy hány ügyről lehet szó, és konkrét neveket sem akart mondani.

A náci háborús bűnösök felkutatásában élen járó Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff az AP-nek úgy nyilatkozott: a következő két hónapban új kampányt indítanak a még rejtőzködő náci háborús bűnösök felderítésére. Véleménye szerint a Demjanjuk ügyében született ítélet olyan ajtókat nyitott meg az ügyészek előtt, amelyekről korábban sosem gondolta volna, hogy meg lehet nyitni őket. "Ez egy nagyon érdekes utolsó fejezet, aminek még ennyi idő elteltével is óriási hatásai lehetnek" - mondta a hírügynökségnek Jeruzsálemből adott telefonos interjújában.

Az Ukrajnában született, eredetileg Ivan Demjanjuk nevet viselő férfit már 1988-ban halálra ítélték háborús bűnökért Izraelben, később azonban felmentették, mert nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy ő lett volna az egykori treblinkai megsemmisítő táborban a foglyok által "Rettegett Ivánként" emlegetett őr. Újabb vizsgálatok azonban fényt derítettek rá, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, és őrként szolgált a sobibóri táborban. A müncheni ügyészség 2009 márciusában adott ki elfogatóparancsot ellene, a vád szerint 27 900 rendbeli gyilkosságban volt bűnrészes, az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után kiadta őt Németországnak. A férfit végül 2011 májusában, a vizsgálati fogságban töltött két év után előrehaladott életkora miatt szabadon bocsátották.

Demjanjuk volt az első a nácikorszakból, akit úgy ítéltek el, hogy nem volt közvetlen bizonyíték rá, hogy részt vett volna konkrét gyilkosságban.