Könnygázt dobtak a tüntetők közé Athénban

Vágólapra másolva!
Több tízezren tüntettek a görög parlament épülete előtt a kormány megszorító intézkedései miatt. A rendőröket utcakövekkel dobáló fiatalok ellen könnygázt vetettek be a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Könnygázt vetett be szerdán a görög rendőrség Athén központjában egy csapat csuklyás fiatal ellen, akik fölszedték az utcaköveket, és azzal dobálták meg a rendfenntartókat.

Az országban általános sztrájk kezdődött tiltakozásul a költségvetési megszorítások újabb hulláma ellen. Sztrájkolnak az orvosok, a tanárok, a közlekedési dolgozók, a minisztériumi, önkormányzati alkalmazottak és a közszolgálati média újságírói. Több tízezer munkavállaló a parlament épületéhez vonult. A tiltakozók elégették az Európai Unió zászlaját az egyik fővárosi luxusszálloda előtt.

A 6,6 milliárd euró összértékű, kiadáscsökkentést és adóemeléseket tartalmazó takarékossági csomagot azért kellett elfogadni, hogy Görögország hozzájusson az államcsőd elkerülését szolgáló mentőcsomag esedékes részletéhez. A csomag részeként 30 ezer fős létszámleépítést terveznek a közszférában.

Görögországban kedd este beszüntették a munkát a légiforgalmi irányítók, a sztrájk miatt szerdán egyetlen kereskedelmi járatot sem indítanak és fogadnak a görög repülőterek. A görög légtéren csupán áthaladó járatokat azonban nem érinti a munkabeszüntetés. A sztrájk miatt a Malév törölte görögországi járatait.