Megakadályozta a dalai láma látogatását a dél-afrikai kormány

Vágólapra másolva!
Vízumvita miatt lemondta e hétre tervezett dél-afrikai látogatását a dalai láma.
Vágólapra másolva!

A dalai láma a Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai püspök 80. születésnapja alkalmából rendezendő ünnepségre utazott volna Dél-Afrikába, de az ország kormánya, bár hetekkel ezelőtt megkapta a vízumkérelmet, nem adott időben engedélyt a beutazásra. A Dél-afrikai Köztársaságra Kína gyakorolt nyomást, hogy az ne adjon vízumot a dalai lámának, akit Peking veszélyes szeparatistának tart.

Az indiai száműzetésben élő vallási vezetőre Dél-Afrikában - az apartheidrendszer végén - a béke szimbólumaként tekintettek, most azonban, hogy a gazdaság mind jobban Kínához kapcsolódik, diplomáciai fejfájást okoz egy esetleges vizit. Kína a múlt héten Kgalema Motlanthe dél-afrikai alelnök pekingi útján megállapodást kötött arra, hogy 2,5 milliárd dollár értékben befektet az afrikai országban különböző projektek megvalósítására.

Tutu püspök a történtekkel kapcsolatban egy múlt heti közleményében kijelentette: a módszer, ahogy a dél-afrikai hatóságok a vízumkérelmet intézték, emlékeztet arra, ahogy a fajüldöző rendszerben a fekete bőrű dolgozók utazási kérelmét kezelték. Mint mondta, sokkal tisztességesebb lett volna eleve elutasítani a vízumkérelmet, mint semmilyen választ nem adni rá.