Öngyilkos merényletet hajtottak végre szomáliai kormányépületeknél

Vágólapra másolva!
A szomáliai főváros kormányzati épületeinél robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A merényletnek legkevesebb hetven halálos áldozata van a merényletnek, a sebesültek száma több mint ötven.
Vágólapra másolva!

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantott fel egy teherautóba rejtett pokolgépet a szomáliai fővárosban, Mogadishuban az oktatási minisztérium épületénél. Az AP hírügynökség szerint legkevesebb hetven halálos áldozata van a merényletnek A mogadishui mentők azt mondják, további félszáz sebesült van. A Reuters hírügynökségnek az egyik mentő azt mondta, a sebesültek többségét égési sérüléssel látják el. A merényletért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szoros kapcsolatot ápoló al-Sabab iszlamista csoport vállalta a felelősséget.

Szemtanúk szerint több jármű kigyulladt, az utcán pedig holttestek hevertek. A látvány még a katonákat is sokkolta, akik véletlenszerűen lövöldöztek a levegőbe. Az áldozatok és a sebesültek között katonák és diákok is vannak, akik az oktatási minisztérium bejáratánál álltak sorba, hogy vizsgát tegyenek egy törökországi ösztöndíjért.

A szomáliai átmeneti kormány a merénylet idején az épületben tartott ülést, de egyelőre nem világos, hogy a kormánytagok közül megsérült-e bárki is. A Szomáliában békefenntartókkal jelen lévő Afrikai Unió egyik tisztségviselője nagyon komolynak nevezte az incidenst.

Szomáliának 1991 óta lényegében nincs kormánya. A gyenge átmeneti kormánynak az iszlamista fegyveresekkel kell megküzdenie az ország irányításáért - emlékeztet a BBC. A mostani támadás nemcsak a kormánynak jelent komoly gondot, hanem az országban működő segélyszervezeteknek is, amelyek eddig is nagy kockázatot vállaltak, hogy élelmet juttassanak el az aszály és az éhínség sújtotta területekre.