Két év börtönt kaphat a válság téves kezeléséért a volt izlandi kormányfő

Vágólapra másolva!
Két vádpontot ejtettek Izlandon abból a hatból, amelyet Geir Haarde volt kormányfő ellen hoztak fel arra hivatkozva, hogy miniszterelnökként nem óvta meg az országot a 2008-as pénzügyi válságtól. Még így is akár két év börtönt kaphat, a büntetőper várhatóan a jövő év elején indul.
Vágólapra másolva!

Izland történetében először ült össze az a bíróság, mely a hivatalban lévő és volt kormánytagok ügyében jár el. Hétfő este a testület nyomban ejtett két vádpontot a volt kormányfő ellen felhozottakból, mondván, azok nem minősülnek bűncselekménynek.

Az egyik szerint a miniszterelnök súlyosan megszegte volna kötelességét az izlandi pénzügyi intézményekre leselkedő súlyos fenyegetéssel kapcsolatban, a másik elvetett pont pedig úgy szólt: "nem kezdeményezte, hogy a kormány elemezze a pénzügyi kockázatokat".

A másik négy vádpontban - várhatóan az év végén vagy valamikor 2012 elején - megkezdődik a büntetőper. Ezek arról szólnak, hogy a volt kormányfő nem tett meg mindent az izlandi bankrendszer összeomlásának megakadályozásáért. A vezető izlandi bankok a válság előtt féktelenül terjeszkedtek, és a vád szerint ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008-as összeomlása után ők is bedőltek, súlyos adósság- és devizaválságba sodorva a kis országot.

Geir Haarde tagadja bűnösségét, azt hangoztatja, "bohózat" az ellene indított eljárás, amelyet politikai ellenfelei kezdeményeztek. A 60 éves politikus, a jobboldali Függetlenség párt elnöke - aki 2006 derekától volt Izland miniszterelnöke, amíg a népharag miatt 2009 elején le nem mondott - követelte az eljárás beszüntetését. Ha elítélik, két év börtönt is kaphat. A volt kormányfőn kívül senki más ellen nem indult büntetőeljárás a 2008-as válság állítólagos "félrekezelése" miatt.

Izland még mindig nem kecmergett ki a 2008-as válságból. Hétfő este nagyjából kétezren tüntettek Reykjavíkban az egykamarás izlandi parlament, az Althingi előtt, tiltakozva az ellen, hogy szerintük a kormány nem védi meg a súlyosan eladósodott ingatlantulajdonosokat. A hét végén feldühödött tüntetők tojással dobálták meg a parlamenti képviselőket.