Országossá válik a Wall Street megszállóinak mozgalma

Occupy Wall Steet, tüntetők New York pénzügyi központjában
Vágólapra másolva!
New Yorkon kívül több mint féltucatnyi városból érkeztek hírek a Wall Street megszállóihoz hasonló tiltakozásokról. A társadalmi egyenlőtlenségek, illetve a pénzügyi rendszer hibái ellen tiltakozók mellett több híresség is kiállt, számuk és ismertségük egyre nő.
Vágólapra másolva!

Két hete táboroznak a New York-i pénzügyi központ, a Wall Street közelében azok a tüntetők, akik többek között a társadalmi igazságtalanságok, a cégek kapzsisága, a klímaváltozás ellen tiltakoznak. Konkrét követeléseik nincsenek, de egyre többen vannak, és egyre szervezettebbek - jelentette az Associated Press.

Az Occupy Wall Street (szálljuk meg a Wall Streetet - amely a pénzügyi világ egyik központja) nevű mozgalom még szeptember közepén indult, egy eredetileg nyáron közzétett kanadai felhívás nyomán. A tüntetők komolyabb nyilvánosságot a szombati vonulás után, illetve néhány híresség megjelenésével kaptak: beszédet mondott nekik például Michel Moore dokumentumfilm-rendező, de megjelent közöttük Susan Sarandon színésznő, Lupe Fiasco rapper, illetve Cornel West princetoni egyetemi professzor. Utóbbi "amerikai őszről" beszélt, amelyet az arab tavaszra adott válasznak nevezett. West szerint az egyelőre meghatározott cél nélkül tüntetők valójában azt jelzik, hogy az emberek közül egyre többen ébrednek politikai öntudatra.

"Nem azért vagyunk itt, hogy bevegyük a Wall Streetet. Ez nem a szegények és gazdagok közötti ellentétről szól. A lényeg a nagy pénz, amely meghatározza, melyik politikust válasszák meg, és melyik programot valósítsák meg" - idézte a hírügynökség az egyik tüntetőt, egy marketingmenedzsert. Vasárnap a tüntetőkhöz csatlakozott egy csoport állami iskolában tanító pedagógus is, akik a túlzsúfolt osztályok, és a szegénységi küszöb alatt élő diákok miatt panaszkodtak. Szerintük az ország pénzügyi problémáit a Wall Street okozta, és a pénzügyi központnak sokkal többet kellene tenni ezeknek a problémáknak a megoldására.

Hétszáz őrizetbe vétel

A Wall Street közelében fekvő Zuccotti Parkban táborozók adományba kapott élelmiszert esznek, és hordozható aggregátorról töltik laptopjaikat. A parkban gyűléseket tartanak, ahol céljaikról vitáznak, különböző beszédeket hallgatnak, és felfújható matracaikon pihennek. Időnként azonban felvonulásokat is tartanak, ami rendre feszültséget okoz a rendőrséggel.

Forrás: AFP/Mario Tama
A képre kattintva galéria nyílik!

Szombaton például 700 embert vettek őrizetbe, miközben a menet megpróbált átkelni a Brooklyn hídon. Több tüntetőt könnygázzal is lefújtak. Egyes tüntetők szerint a rendőrség szándékosan csalta őket csapdába azzal, hogy a vonulókat járda helyett az híd forgalmi sávjaiba vezették, mások szerint viszont csak túlzsúfolt volt már a járda, ezért engedték őket az útra. A rendőrség szerint viszont figyelmeztették a tüntetőket, hogy maradjanak a járdán, különben őrizetbe veszik őket. Vasárnapra szinte mindenkit szabadon engedtek az őrizetbe vettek közül.

Kisebb tiltakozások országszerte

New Yorkon kívül máshol is tartottak hasonló megmozdulásokat, amelyeken többnyire az emelkedő oktatási, lakhatási, egészségügyi költségek által leginkább sújtott társadalmi rétegek érdekében tiltakoznak. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint Los Angelesben és Chicagóban is százak táboroztak le a városháza előtt, de San Franciscóból, Seattle-ből, és Portlandból is érkeztek hírek hasonló már megtartott, vagy tervezett akciókról.

Forrás: AFP/Getty/Kevork Djansezian
A képre kattintva galéria nyílik!

A Rhode Island-i Providence-ben hatvanan gyűltek össze, míg Bostonban az amerikai nemzeti bank épülete közelében több mint ezren ütöttek tábort múlt pénteken a magukat a Wall Street-iek után Occupy Bostonnak (szálljuk meg Bostont) nevező tiltakozók.