Nem bűnös a magyar férfit lelövő amerikai katona a bíróság szerint

Vágólapra másolva!
Beszámíthatlan, ezért nem bűnös a bíróság döntése szerint az az amerikai katona, aki még 2009-ben lelőtt egy magyar munkást Irakban. A paranoiás tudathasadásos katonát további vizsgálatoknak vetik alá.
Vágólapra másolva!

Beszámíthatatlansága miatt nem találta bűnösnek a hadbíróság azt az amerikai katonát, aki Irakban 2009-ben lelőtt egy magyart szanitermunkást - értesítette szombaton a tárgyalás helyszínéül szolgáló texasi Fort Hood katonai bázis sajtószolgálata az MTI-t.

A bíróság elrendelte, hogy Carl C. Stovall tizedest, aki az iraki Camp Tajiban lelőtte az általa terroristának képzelt Bogdán Tibort, az úgynevezett tárgyalás utáni meghallgatásig - november 10-ig - vessék alá további pszichológiai és pszichiátriai vizsgálatnak. Stovallról az amerikai hadsereg elmeszakértői azt állapították meg, hogy paranoiás tudathasadásban szenved.

Carl T. Stovall, aki már harmadik alkalommal szolgált Irakban, 2009. március 26-án megölte az iraki Tádzsiban, az ottani amerikai támaszponton dolgozó Bogdán Tibort. A 36 éves nagyradai férfi a Toifor cég alkalmazásában állt. Egy amerikai hadbíróság kedden kezdte meg az ügy tárgyalását az egyesült államokbeli Fort Hoodban.

Az öt napig tartó tárgyalás során kiderült, hogy a katonatársai is féltek a dühkitörésekre hajlamos Stovalltól, aki viszont attól rettegett, hogy azok meg fogják gyilkolni őt. A környezetében azt fontolgatták, hogy elveszik tőle az éles lőszert, vagy kiveszik fegyveréből az ütőszeget. Egyik felettese a katonai pszichiátriára is elvitte és az egység parancsnokságán jelezte, hogy a tizedesnél nincs minden rendben, de Stovallt ennek ellenére is kivezényelték Irakba.

A tizedes kihallgatóinak több verzióval is előállt a történtekről. Állította az is, hogy véletlenül tüzelt, mint ahogy azt, hogy az incidens előtt felkereste őt egy "kis ember", aki a légierő alezredesévé léptette elő, és ő azért végzett a magyar férfival, akinek az oldalán "valamit" látott, mert terroristának nézte, és bizonyítani akarta, hogy méltó az új rendfokozatára. Stovall azt állította, hogy azért akart helikopterre szállni, hogy a Pentgonba menjen.

David M. Benedek ezredes, törvényszéki elmeorvos, aki vizsgálatok sorozatát végezte el Stovallon, elmondta, hogy praxisában a tizedes az első paranoiás tudathasadásos katona, aki szerinte nem felelős a tettéért. A tárgyaláson a vád és a védelem szakérői között vita bontakozott ki arról, hogy vajon Stovall nem az enyhébb ítélet reményében manipulálta-e a vallomásait. Arról is eltértek a vélemények, hogy vajon a katona akkor is beszámíthatatlan volt, amikor az emberölést elkövette.

Benedek doktor azt mondta: a vádlott nem képes ilyen kifinomult félrevezetésre, és tettének elkövetésekor "nagyon beteg" volt, mint ahogy most is az. A pszichiáter szerint a tizedesnél gyerekkorában figyelemhiányos rendellenesség mutatkozott, később krónikus kábítószerezővé vált és tizenéves korában egy autóbaleset következtében súlyos agysérülést szenvedett.

A tárgyaláson elhangzott, hogy ha Carl Stovall idejében megkapta volna a megfelelő elmeszakértőin segítséget, Bogdán Tibor még mindig élhetne.