A közrend megzavarása miatt állítottak elő fiatalokat a Vajdaságban

Vágólapra másolva!
A rendőrség megerősítette a járőrözést a vajdasági Temerinben, ahol az elmúlt napokban több etnikai incidens volt. Péntek este több fiatalt vettek őrizetbe, akiknél vasrudakat és az egyik szerb nacionalista mozgalom jelképeit ábrázoló plakátokat találtak.
Vágólapra másolva!

Közrend és köznyugalom megzavarása miatt előállítottak péntek este nyolc fiatalt a vajdasági Temerinben, ahol az elmúlt napokban egyre több volt a különféle, gyakran etnikai alapú incidens.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint az újvidéki rendőrség által előállított személyek közül négynél fahusángokat, vasrudakat, láncokat, szerb zászlókat, illetve az Obraz nevű szerb nacionalista mozgalom jelképeit ábrázoló plakátot találtak.

Az előállítottak között újvidékiek és helybéliek is vannak, és csak egyikük nagykorú. Mindnyájukat sürgősségi eljárással állítják bíróság elé közrend- és köznyugalom megsértése címén, és akiknél az említett tárgyakat találták, a fegyvertartási törvény megsértése miatt.

Az Újvidékhez közeli Temerinben az elmúlt időszakban megszaporodtak az incidensek, többször magyarokat támadtak meg. A rendőrség emiatt megerősítette a járőrözést a város utcáin. A minap Bojan Pajtic vajdasági kormányfő és Heinrich Anikó tartományi ombudsman is felkereste Temerint. Azzal a kéréssel fordultak az illetékes szervekhez, hogy haladéktalanul találják meg és büntessék meg az incidensek elkövetőit.

A héten két kiskorú magyar fiút vett őrizetbe a temerini rendőrség. Azzal gyanúsítják őket, hogy megvertek egy 16 éves boldogasszonyfalvai szerb középiskolást. Az újvidéki rendőrség szerint feltételezhető, hogy a támadás "etnikai indíttatású volt".