Vágólapra másolva!
Vírusokkal és mérgekkel akartak feketéket ölni, vegyi fegyverek titkait adták el diktátoroknak, és sok más borzalmas dolgot is kiterveltek a rasszista dél-afrikai apartheid rendszer biológiai programjában részt vevők. A programot vezető orvos egy bírósági eljárást már megúszott, de évek óta zajlik ellene etikai eljárás. A dr. Halálnak csúfolt Wouter Basson nem nagyon izgul.
Vágólapra másolva!

Vissza akarják vonni dr. Wouter Basson fokvárosi kardiológus működési engedélyét a helyi egészségügyi hatóságok. A férfi ellen évek óta zajlik eljárás etikai vétségek miatt, mivel a feketeellenes dél-afrikai apartheidrendszer idején ő irányította a hadsereg vegyi- és biológiaifegyver-programját, a Project Coastot.

"Az apartheid legördögibb része" - így jellemezte a hírhedt programot a per idején Desmond Tutu püspök, a dél-afrikai Truth and Reconciliation Commission (igazság és megbékélés bizottsága) vezetője. A programban dolgozó 200 kutató többek között csak feketéket fertőző baktériumtörzset igyekezett létrehozni, vizsgálták a fekete lakosság nemzőképtelenné tételének lehetőségeit, latolgatták a feketék ivóvizének kolerával fertőzését, veszélyes és mérgező vegyi anyagokat állítottak elő nagy mennyiségben, apartheidellenes vezetőket és elfogott gerillákat mérgeztek meg, sőt felmerült, hogy az agyműködést károsító talliumot juttassanak Nelson Mandela akkor bebörtönzött ellenzéki vezető gyógyszerei közé, 1990-es szabadon engedése előtt.

Ebola, csoki és vegyi fegyverek Szaddámnak

Basson a dél-afrikai fehér felső középosztályból származik, apja rendőr ezredes és a rögbiszövetség tisztviselője, anyja titkárnő és operaénekes volt. Az eredetileg P. W. Botha dél-afrikai elnök személyi orvosaként, majd a hadsereg felcserosztagának vezetőjéből a vegyi- és biológiaifegyver-program irányítójává kinevezett Basson különböző fedőcégekben dolgozó kétszáz kutatója lépfenével, kolerával, szalmonellával, a mozgatóizmok bénulását okozó botulinnal, talliummal, kólibacilussal, ricinnel, hepatitisszel, HIV-vírussal, ideggázokkal, ebolával, szarinnal, illetve egyéb vírusokkal kísérletezett - derül ki az 1999-ben indult eljárás vádpontjait ismertető korabeli beszámolókból.

Ezeket különböző módokon - csokoládéba, cigarettába, sörbe, dezodorba, borítékok ragasztócsíkjába keverve akarták bevetni. A program keretében 1982-ben állítólag kétszáz namíbiai ellenzéki foglyot mérgeztek meg botulinnal, majd meztelen holttestüket repülőgépről dobálták az óceánba.

Basson annak idején beutazta a világot, hogy az országot sújtó szankciók kijátszásával megszerezze azokat a vegyi anyagokat, mérgeket, vírustenyészeteket, felszerelést, szakértelmet, amely szükséges volt a program megvalósításához. Ehhez kémek, egykori katonák, csempészek hálózata nyújtott neki segítséget az akkori vádak szerint. A feltételezések szerint az 1990-es években több szankcióval sújtott országnak, például Líbiának, Iraknak - adta el a különböző vegyi- és biológiai fegyverek készítésének titkát.

Egyszer már megúszta

Tevékenysége sokáig rejtve maradt a nyilvánosság elől, évekkel az apartheidrendszer összeomlása után, 1997-ben derült csak fény rá, milyen szerepet játszott a kardiológus a rasszista rezsimben. A CIA fülesére tartóztatták le, ezer extasytablettát és három lelakatolt fémládát találtak lakásában. Ezekben a Project Coast történetét feltáró dokumentációt őrizte. Akkor bírósági eljárás indult Basson ellen.

Forrás: AFP

Hatvanhét vádpontot nyújtottak be ellene, amelyből 16 gyilkosság volt, rengeteg tanút behívott a vádhatóság, 153 ember beszélt Bassonról a csupa fehér afrikaiból álló bíróságon. A magát ártatlannak valló, és tetteit a "parancsra cselekedtem" frázissal magyarázó Bassont 2002-ben bizonyítékok hiányára hivatkozva felmentették. Az ítélet elleni fellebbezést elutasította a legfelsőbb bíróság, és azóta nem indult ellene eljárás. A kardiológust akkoriban előszeretettel hasonlítottak a helyi sajtóban a hírhedt náci orvoshoz, Joseph Mengeléhez, közel tíz évvel ezelőtti perének idején kapta gúnynevét: dr. Halál.

Indult viszont ellene egy orvosi etikai vizsgálat 2007-ben. Az eljárás a héten jutott oda, hogy nyilvános tárgyalást tartsanak az ügyről. A pénteki tárgyaláson egy orvos szakértő nyilatkozott, aki közölte, Basson etikátlan módon mások elpusztítására használta fel orvosi ismereteit. A dél-afrikai Mail & Guardian beszámolója szerint eközben a jól szabott öltönyben viselő Basson gondtalanul cseverészett tizenéves fiával.