Emberhiány miatt küldték Irakba a magyar férfit lelövő amerikai katonát

Vágólapra másolva!
Az emberöléssel vádolt katona, Carl T. Stovall elöljárója azt vallotta, hogy tucatnyi alkalommal figyelmeztette felettesét, baj van a tizedes beszámíthatóságával. A katona, aki az orvos szakértő szerint szellemileg beteg, 2009 márciusában ölte meg Bogdán Tibort Irakban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vezetés azt akarta, hogy minél több embere legyen kint Irakban, ezért kerülhetett ki a háborús övezetbe az az elmezavar jeleit mutató katona, aki 2009-ben agyonlőtt egy magyar köztisztasági munkást - vélekedett tanúvallomásában az emberöléssel vádolt katona elöljárója a KCEN-HD News csütörtöki beszámolója szerint.

"Minden a számok körül" forgott akkoriban - állította David A. Salas őrmester, hozzátéve, hogy tucatnyi alkalommal figyelmeztette elöljáróját, hogy baj van Carl T. Stovall tizedes beszámíthatóságával. Stovall 2009. március 26-án agyonlőtte a Camp Taji katonai területén földmunkát végző Bogdán Tibort, a vallomása szerint azért, mert terroristának nézte, aki éppen egy pokolgépet akar elásni. A 36 éves nagyradai férfi a Toifor cég alkalmazásában állt.

Egy amerikai hadbíróság kedden kezdte meg az ügy tárgyalását az egyesült államokbeli Fort Hoodban. David Benedek ezredes törvényszéki elmeorvosi vizsgálatok sorozatát végezte el Stovallon. Elmondta, praxisában ez az első paranoiás tudathasadásos katona, aki szerinte nem is felelős a tettéért.

Hozzátette, hogy a lövöldözés előtt Stovall azt képzelte: az amerikai légierő egy őrnagya titokban előléptette, és azzal bízta meg őt, hogy öljön meg egy terroristát, mert csak így bizonyíthatja alkalmasságát a magasabb rangra. Az orvos szerint a katona súlyosan beteg, és állapota - a kezelések ellenére - nem javul. Nem képes elválasztani a valótlant a valóstól - tette hozzá az orvos szakértő.