Putyin indul jövőre az elnöki posztért Oroszországban

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev orosz államfő bejelentette, hogy nem indul jövőre Oroszország elnöki posztjáért, így Vlagyimir Putyin korábbi elnök harmadszor is lehetőséget kaphat.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök fog indulni jövőre az elnöki posztért - jelentette be a BBC tudósítása szerint Dmitrij Medvegyev, Oroszország jelenlegi elnöke a kormányzó párt éves kongresszusán Moszkvában. Putyin 2000 és 2008 között volt elnök, de harmadszor nem választhatták újra. Az alkotmány értelmében a jövő márciusi választásokon már újra indulhatna.

Putyin korábban a kongresszuson azt mondta, hogy Medvegyev fogja vezetni a párt listáját a decemberi parlamenti választásokon. Medvegyev ezek után mondta a delegáltaknak, hogy "miután megkaptam a lista vezető helyét és lefoglal a párt munkája, illetve a sikereses választási kampány, azt hiszem, a kongresszus helyesen tenné, ha a párt elnökét, Vlagymir Putyint jelölné az ország elnökének". A BBC szerint a bejelentésre sem a párt, sem Putyin nem reagált eddig.

Oroszországban hónapok óta folynak a találgatások, hogy melyikük indul majd jövőre az elnöki posztért. Névtelen magas rangú kormányzati források már júliusban azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Putyin az indulás mellett döntött, de eddig sem ő, sem Medvegyev nem nyilatkozott hivatalosan a kérdésben. A Reuters a nyáron azt írta: Putyin a legnépszerűbb politikus Oroszországban, így szinte biztos, hogy elnyerné a harmadik elnöki mandátumát is. A BBC szerint a párt vezető politikusai és megfigyelők is úgy kommentálták Medvegyev bejelentését, hogy "Putyin visszatérése a Kremlbe nem kevesebb, mint garantált".

Medvegyevet ugyanakkor két tanácsadója is nyíltan sürgette, hogy jelentse be indulását a következő orosz elnökválasztáson, mert úgy vélik Vlagyimir Putyin esetleges visszatérése "nemzeti katasztrófával" érne fel - írta júliusban a Wall Street Journal. Igor Yurgens és Jevgenyij Gonthmaker erről egy orosz üzleti lapnak írt cikkükben értekeztek. Putyin és Medvegyev láthatatlan harcáról az elnöki posztért ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.