Véres hónap van az amerikaiak mögött Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Augusztus volt az első hónap 2003 óta, hogy az amerikai csapatok nem vesztettek embert Irakban. A másik hadszíntéren, Afganisztánban viszont augusztus fekete hónap volt: 2001 óta a legtöbb, 66 amerikai halt meg.
Vágólapra másolva!

Irakban idén augusztus volt az első hónap amerikai halálos veszteség nélkül a háború 2003 márciusi kezdete óta - jelentette be csütörtökön Bagdadban az expedíciós erők szóvivője. Az iraki civilekre és katonákra ugyanakkor továbbra is nagy nyomás nehezedik.

Az amerikai katonaság éppen egy éve, tavaly szeptember 1 óta nem vesz részt aktív harci cselekményekben, és az év végére a jelenleg érvényes tervek szerint ki is vonják az országból. Ez alatt az egy év alatt így is 56 amerikai katona esett el, közülük 35 ellenséges támadásban halt meg. Az egész háborút tekintve, az Egyesült Államok több mint 4400 katonája esett el Irakban.

Az iraki statisztikák azt mutatják, hogy a helyiek számára az idei augusztus is veszélyes volt: 155 civil, 45 rendőr és 39 katona vesztette életét, és ezzel ez lett a negyedik legvéresebb hónapjuk ebben az évben. Az amerikai harci cselekmények leállítása óta összesen legalább 2400 iraki esett a vallási villongások és megtorlások áldozatául.

A másik hadszíntéren, Afganisztánban viszont fekete hónap volt az augusztus az amerikaiak számára is: a veszteségeket regisztráló iCasualties.org weboldal adatai szerint 66 katonát vesztettek, közülük 63 ellenséges tevékenység következtében halt meg. Ez a legnagyobb, egy hónap alatt elszenvedett veszteség a háború 2001-es kezdete óta.