Putyin kipróbálta a régészkedést a Fekete-tengeren

Vágólapra másolva!
A régészkedés és a búvárkodás is felkerült Vlagyimir Putyin kalandos tetteinek a listájára. Az orosz kormányfő a Fekete-tengernél látogatott meg régészeket, és a szakmát is kipróbálta. A vízben rögtön talált két amforát.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szerdán régészeket keresett fel a Fekete-tengeri Taman-félszigeten, és talált is két amforát, amikor víz alatt próbálkozott meg az archeológiával. A miniszterelnök a Taman-öbölben merült víz alá, Phanagoria görög város helyén, amelyet az orosz Atlantisznak is neveznek, és rögtön talált két amforát a két méter mély kristálytiszta vízben. A jelen lévő régészek a törött edényekről megállapították, hogy az időszámításunk utáni VI. századból vannak.

Putyin, aki neopren ruhában állt a fotósok elé régészeti leletével, rögtön el is magyarázta, hogy a hajók kirakodásánál gyakran törtek el a kerámia amforák, és ilyenkor a tengerbe dobták azokat. Az orosz kormányfő a nap folyamán több más régészeti lelőhelyet is felkeresett a félszigeten, és előbb csak felvetette egy olyan múzeum építésének a lehetőségét, amelynek egy része a vízben áll majd. Később azonban a régészekkel tartott találkozón konkrétan bejelentette, hogy létrehozzák a Phanagoria védett övezetet, és múzeumot is építenek benne.

A Taman-félszigeti ásatásokat Oleg Gyeripaszka milliárdos alapítványa fedezi, és az alapítvány pénzén felépült már egy tudományos kutatóközpont. Erre támaszkodik majd a múzeum, amelyet Putyin közlése szerint állami és magánpénzből fognak finanszírozni.

A régészkedés és búvárkodás Putyin sajtóban bőségesen tárgyalt kalandos tetteinek egyike. Korábban vezetett már vadászrepülőt, alámerült egy tengeralattjárón, közreműködött egy erdőtűz oltásában, és altatóinjekcióval meglőtt egy tigrist, majd feltett az állatra egy műholddal követhető nyakörvet. Emlékezetesek azok a fotók, amelyeken a kormányfő meztelen felsőtesttel látható: ezek a sajtóban vissza-visszatérnek. Az egyik fotósorozaton Putyin horgászik, a másikon, mint valami westernfilmben, könnyedén lovagol festői tájjal a háttérben, és vadászkéssel az öve mellett.

Putyint egyébként nemcsak a régészkedés, hanem a jövő márciusi elnökválasztás is egyre jobban foglalkoztatja. Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint a miniszterelnök már eldöntötte, hogy két elnöki mandátuma után a harmadikért is versenybe száll.