Mit üzennek a pólójukat tépkedő Putyin-imádó lányok?

Vágólapra másolva!
Alulöltözött fiatal lányok és flashjátékok igyekeznek népszerűsíteni Oroszországban Vlagyimir Putyin kormányfőt, illetve Dmitrij Medvegyev elnököt alig több mint fél évvel az orosz elnökválasztás előtt. Az akciókról nem lehet eldönteni, hogy valóban spontán állampolgári kezdeményezés - ahogy a szervezők állítják -, vagy politikai tanácsadók gerjesztette víruskampány, ahogyan az sem világos, indul-e Putyin a jövő márciusban esedékes elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin vagyok. A népszerűségem növelésén dolgozom. A Lada új modelljének, a Kalinának a sportváltozatával repesztek, erdőtüzeket oltok egy tűzoltó-repülőgéppel, durván kiosztom a csuklyás terroristákat, majd Harleym gázmarkolatának megcsavarásával eltűnök egy füstpamacsban Julija Timosenko "Adj gázt!" felszólítására. Mindezt egy kifogástalan, élére vasalt sötét öltönyben, internetes portálok rólam szóló híreinek főcímein át. Többek között ilyen kalandokba keveredhet bárki, ha belekezd a Like Putin névre keresztelt flash-játékba az interneten.

A játék célja, hogy minél több VVP-pontot gyűjtsünk, amely a GDP (bruttó nemzeti össztermék) rövidítés orosz változata, illetve Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin korábbi orosz elnök, jelenlegi kormányfő nevének kezdőbetűi.

Az interneten fellelhető híradások szerint a valamikor a hétvégén megjelent Putyin-játék eredete homályos, akárcsak számos, erősen kampánygyanús akcióé, amely láthatóan Putyin, illetve Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnök népszerűségét hivatott növelni.

Voltak már Putyin tiszteletére orosz márkájú kocsikat ingyen lemosó, hiányos öltözetű lányok:

És nem sokat törődnek a ruhával a magát Armija Putyinának (Putyin Hadserege) nevező, egy orosz közösségi oldalon szerveződő csoport sem: videójukban arra biztatják korábbi elnököt kedvelő fiatal lányokat, azzal bátorítsák Putyint az újraindulásra, hogy letépik magukról a pólót, miközben elmondják, mit tennének meg Putyinért, és erről videofelvételt készítenek. A legjobb felvételt készítőjét nyeremény iPaddel kecsegtetik:

A szerveződés július 22-én nyilvános sorozást is tartott Moszkvában, ahol megjelent egy ellencsoport is, amelynek grimaszos álarcot viselő tagjai azt kántálták, hogy "Oroszország, Putyin, cicik!", illetve hogy egy iPadért bármit széttépnének:

A Medvegyevet támogató lányok a sör elutasítására és az elnökválasztáson a jelenlegi államfő támogatására biztatták nézőközönségüket a múlt héten, cserébe megszabadultak néhány ruhadarabjuktól:

Forrás: AFP

A közvélemény és a politikai elemzők megosztottak abban a kérdésben, hogy ezek - akár a flash-játék, akár a többi kezdeményezés - honnan eredhetnek. Egyesek szerint a hivatalos elnökválasztási kampány bevezetőjéről lehet szó - Oroszországban alig több mint fél év múlva, 2012. március 4-én esedékes a szavazás, de előtte decemberben még parlamenti választások is lesznek.

Mások azonban megkérdőjelezik a kampányvonalat, és arról beszélnek, hogy Putyin képe már annyira a tömegkultúra részévé vált, hogy ezek a kezdeményezések maguktól jönnek. A Ria Novosztyi szerint Putyin képével korábban már hirdettek horgászboltot, bevásárlóközpontot, utazási irodát, sőt fűmagot is.

Forrás: AFP

"Nem vagyok biztos benne, hogy ezeket a dolgokat Putyin vagy köre kezdeményezte. A róla élő kép valószínűleg teljesen más, mint amilyen ő valójában" - idézte a hírügynökség Alekszej Makarkin orosz elemzőt. A flash-játékot kifejlesztő orosz Agency One vezetője a hírügynökségnek azt állította, saját társaságukat akarták népszerűsíteni. "Azon tanakodtunk, hogyan tudnánk hatékonyan népszerűsíteni az ügynökségünket... és azonnal Vlagyimir Putyinra gondoltunk" - idézte az ügynökség vezetőjét a Ria Novosztyi.

A Putyinért pólójukat letépő nők is azt állítják, hogy nincs semmiféle közük kormányhoz. Nyilvános sorozásukon ugyanakkor több orosz lap is felismerni vélte a fehér trikós lányok mögötti csoportban Putyin több tanácsadóját. A flash-játék végén pedig, bármilyen gyenge eredményt érjünk is el a Putyin-pontok gyűjtögetésében, a gép mindig kiírja, hogy "Ti szuper-geroj! Sztrana toboj gorgyítszja!" (Szuperhős vagy! Büszke rád az ország!)

Forrás: http://like-putin.ru
Kép a Putyin-játékból

Putyin, aki korábban nyolc évig vezette elnökként Oroszországot, az alkotmány értelmében 2008-ban nem indulhatott újra a posztért, helyette bizalmasa, a korábbi kormányfő, Dmitrij Medvegyev indult, és fölényes győzelmet aratott. Azt jelenleg még nem tudni, hogy Putyin vagy Medvegyev indul-e a posztért jövőre (feltételezhető hatalmi harcukról itt olvashat részletesen), és úgy tűnik, erre egyelőre nem adnak választ a víruskampánynak tűnő akciók sem. A két politikust támogató csoport hétfőn például közös jelképes tandembiciklizést szervezett, amellyel együttműködésre hívták fel Putyint és Medvegyevet.