Utakat torlaszoltak el a reformok ellen tiltakozó taxisok Görögországban

Vágólapra másolva!
Eltorlaszolták a főutakat a görög taxisok, akik a kormány reformjai ellen tiltakoznak. A taxisofőrök elfoglalták az ország leghosszabb függőhídját, eltorlaszolták az Athén-Pátrasz autópályát, és a krétai Iráklio repülőtérre vezető utakat is. A szállodatulajdonosok azért bírálják a kormányt, mert szerintük a sztrájk igen kedvezőtlenül hat a turizmusra a főszezonban. A görög kormány drasztikus lépésekkel fenyegeti a tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Már két hete tartó sztrájkkal tiltakoznak a taxisok a görög kormány terve ellen, amelynek értelmében új taxiengedélyt vezetnének be azért, hogy liberalizálják egyes üzleti szektorok működését. Hasonló intézkedéseket terveznek a mérnökök és a jogászok körében is, mert ez fontos feltétele annak, hogy az ország továbbra is segítséget kapjon az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A taxisok eddig nyugdíjba vonulásuk előtt saját maguk adták el engedélyüket az új sofőröknek, az engedélyek akár 200 ezer euróért (53,5 millió forintért) is gazdát cserélhettek. Ez az összeg azonban jelentősen csökkent az elmúlt két évben a gazdasági helyzet miatt, sok korábbi utas ugyanis a megszorítások miatt áttért a tömegközlekedésre.

Forrás: AFP
Taxisblokád Görögországban

A taxisofőrök elfoglalták az ország leghosszabb függőhídját, és eltorlaszolták az Athén-Pátrasz autópályát Görögország nyugati részén. Mások a krétai Iráklio (Heraklion) repülőterére vezető utakat állták el, arra kényszerítve a turistákat, hogy 500 métert gyalogoljanak a csomagjaikkal. Vasárnap a taxisok megakadályozták, hogy 1600 turista meglátogathassa a híres régészeti lelőhelyet, a krétai Knósszoszt.

A görög szállodatulajdonosok szerint a sztrájk nagy károkat okoz a turizmusnak, az ország szinte legfontosabb ágazatának, ezért bírálták a kormányt, hogy nem képes megoldani a helyzetet, és kilátásba helyezték, hogy beperelik a taxisokat.

A kormány azzal fenyegetőzik, hogy drasztikusan lép fel a tüntetők ellen. Jeórjiosz Papandreu kormányfő megszorítási tervei ellen már május óta tüntetnek Görögországban, az utóbbi két hétben azonban, ahogy emelkedett a hőmérséklet, úgy csökkent a tiltakozók száma.