Rekordszintű sugárzást mértek a fukusimai atomerőműnél

Vágólapra másolva!
Eddig nem látott mértékű sugárzást mértek Japánban a fukusimai atomerőmű két sérült reaktora között vasárnap. A sugárzás ereje elérte az óránkénti 10 sievertet, a korábbi rekordszint óránként 3-4 sievert volt, amelyet az erőmű belsejében mértek.
Vágólapra másolva!

Rekordszintű sugárzást mértek a fukusimai atomerőmű két, márciusban megrongálódott reaktora között - közölte a Japán északi részén fekvő létesítményt üzemeltető Tepco vállalat. A fukusimai atomerőmű a március 11-ei földrengést követő szökőárban sérült meg. A környezetbe jutó radioaktív sugárzás miatt mintegy 160 ezer embernek kellett elhagynia a térséget, és sugárszennyezés érte a tengert és a mezőgazdasági termékeket is.

A Tepco szerint a két reaktor között felhalmozott törmelék közelében a sugárzás ereje elérte az óránkénti legalább 10 sievertet - számol be az esetről a Bloomberg hírügynökség. Az előző sugárzási rekordszintet június 3-án mérték az erőműben, ez óránként 3-4 sievert volt, az egyes reaktor belsejében. A japán kormány nemrégiben még azt hangoztatta, hogy a sugárzási szint az erőmű körül visszaesett, és az csupán a március 15-én mért érték kétmilliomod része.

A cég szakemberei jelenleg azt próbálják kideríteni, mitől emelkedett ilyen magasra a sugárzás szintje. A Tepco három munkást küldött vizsgálódni, akiket a közleményük szerint 4 milliservertes sugárzás ért a munka során. Az egy embert érő sugárzás mennyiségét sievertben mérjük (az SI-mértékegységet Rolf Sievert svéd orvosi fizikusról nevezték el). Az emberi test jobban elviseli a hosszan tartó, alacsonyabb sugárzást, mint a hirtelen és nagy dózist, azonban az alacsony dózisok is növelik idővel a rák kialakulásának kockázatát (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

Vasárnap a Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés volt Fukusima prefektúra magasságában a Csendes-óceánon. A Tepco akkor közölte, hogy a földrengés nem okozott károkat, az áramellátásban nem voltak kimaradások.