Kiálts, ha ellenőrt látsz! - szervezkednek a jegyárakkal elégedetlen varsóiak

Vágólapra másolva!
Hangosan kiáltsa el magát, hogy "ellenőr", ha meglát egyet felszállni a buszra - többek között ezt javasolják az utasoknak azok a lengyel aktivisták, akik a tömegközlekedés jegyárainak várható emelése miatt engedetlenségre szólítják fel a varsóiakat.
Vágólapra másolva!

Polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek a közösségi közlekedés jegyárainak augusztus 16-tól életbe lépő emelése ellen lengyel aktivisták Varsóban - írja a Gazeta Wyborcza napilap. Augusztus közepétől ugyanis a 20 perces jegyek az eddigi 2 zloty (135 forint) helyett 2,60 zlotyba (175 forint) kerülnek majd, a teljes árú havi bérlet ára pedig közel ezer forintnak megfelelő zlotyval drágul.

Szombaton varsói aktivisták meghirdették az Ingyenesen Utazók Éjszakáját, és a közlekedési eszközökön körbejárva röplapokat osztogattak, felszólítva az utasokat, hogy ne váltsanak jegyet. Az aktivisták többféle megoldást ajánlanak az ellenőrökkel szembeni védekezésre: például, hogy aki felismeri őket, hangosan kiáltson "ellenőrt", ha látja őket felszállni a buszra, villamosra. De felvetődött egyfajta "biztosítási alap" létrehozásának ötlete is, ahova az utasok bizonyos összegeket fizetnének be a bírságok fedezésére. A mozgalom kezdeményezőinek végső célja a közösségi közlekedés ingyenessé tétele. Példaként a 70 ezer lakosú belgiumi Hasselt várost említik, ahol 1997 óta nem kell fizetni a tömegközlekedésért.