Kétségessé vált a Strauss-Kahnt vádoló szobalány szavahihetősége

Dominique Strauss-Kahn az IMF korábbi vezetője, ügyének tárgyalásán New Yorkban, szexbotrány
Vágólapra másolva!
Feloldották a szexuális zaklatással vádolt Dominique Strauss-Kahn házi őrizetét, de továbbra sem hagyhatja el az Egyesült Államokat. A házi őrizet feloldását az ügyészség kezdeményezte, miután a nyomozóik megkérdőjelezték a Strauss-Kahnt vádoló szobalány szavahihetőségét. A nő állítólag többször is valótlanságokat mondott a nyomozóknak, ráadásul alvilági személyekkel is kapcsolatba hozható.
Vágólapra másolva!

Kiengedték a házi őrizetből Dominique Strauss-Kahnt, az IMF volt vezérigazgatóját, akit szexuális zaklatással vádolnak - olvasható a BBC brit közszolgálati médium honlapján. A BBC szerint Strauss-Kahn visszakapta az óvadékként letett hatmillió dollárját. "Megértem, hogy alapvetően megváltoztak az eset körülményei, és annak a kockázata, hogy nem lesz itt, nagyon is csökkent" - mondta Michael Obus bíró pénteken, mielőtt elrendelte a házi őrizet feloldását, arra utalva, hogy Strauss-Kahnnak meg kell jelennie a július 18-ra kitűzött bírósági meghallgatásán.

Strauss-Kahn pénteken el is hagyta kényszerlakhelyét. Úti okmányait nem kapta vissza, de szabadon mozoghat az Egyesült Államok területén, elhagyhatja New Yorkot, nem kell viselnie azt az elektronikus karperecet, amellyel mozgását követték, és nyilatkozhat a sajtónak is. Strauss-Kahn felesége, Anne Sinclair oldalán, fülig érő mosollyal hagyta el a kényszerlakhelyéül szolgáló házat. Az épület előtt összesereglett újságíróknak nem nyilatkozott, csak beszállt egy fekete autóba, és elhajtatott.

Az ügyészség egyetértett Strauss-Kahn házi őrizetének feloldásával, mert csak azt várják el tőle, hogy megjelenjen a bíróságon. Strauss-Kahn ügyvédei bizakodóak, egyikük a BBC szerint azt mondta a házi őrizet feloldása után, hogy "hisszük, hogy a következő lépés a vádak teljes elutasítása lesz".

Strauss-Kahnt május közepén vették őrizetbe a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, amikor az Air France egyik járatával Franciaországba készült repülni. Azzal gyanúsították, majd vádolták meg, hogy az amerikai nagyváros egyik előkelő szállodájában egy szobalányt szexuálisan zaklatott.

Kétseges a szobalány szavahihetősége

Az ügyben csütörtökön történt fordulat, amikor a vádat képviselő ügyészi iroda szóvivője bejelentette, hogy Strauss-Kahnnak meg kell jelennie a bíróságon. Ez azért meglepetés, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának első bírósági meghallgatását eredetileg július 18-ra tűzték ki.

A beidézés bejelentése után a New York Times azt írta, hogy megdőlhetnek a Strauss-Kahn ellen felhozott vádak. A lap igazságügyi illetékesektől értesült arról, hogy a 32 éves guineai szobalány vallomásában a nyomozók több valótlanságot fedeztek fel, így a Strauss-Kahnt vádoló nő szavahihetősége kétségbe vonható.

A törvényszéki tesztek ugyan egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy történt szexuális kapcsolat a volt IMF-vezér és a szobalány között, de a New York Times szerint az ügyészek már nem hisznek abban, amit a szobalány mondott nekik az erőszak körülményeiről. Egy, a lapnak nyilatkozó törvényszéki hivatalnok azt is hozzátette, hogy "a május 14-ei kezdeti állítása óta a feljelentő többször is hazudott".

"Elkövethetett korábban pár hibát"

Az egyik hivatalnok szerint a 32 éves guineai szobalány kapcsolatba hozható drogkereskedelemmel és pénzmosással foglalkozó bűnözőkkel. A szobalány ügyvédje nem cáfolta egyértelműen ezeket az állításokat, de azt hangsúlyozta, hogy "semmi sem változtat azon a nagyon fontos tényen, hogy Dominique Strauss-Kahn megerőszakolta az áldozatot a hotelban".

Az ügyvéd azt is hozzátette, hogy védence története "őszinte", és az, hogy "elkövethetett korábban pár hibát", még nem jelenti azt, hogy az erőszak nem történt meg. "Dominique Strauss-Kahn egyetlen védelme az, ha a szexuális kapcsolat beleegyezéssel történt. Ez egy hazugság" - mondta az ügyvéd.

Forrás: AFP/Todd Heisler

"Ez egy zagyvaság, zagyvaság mindkét oldalról" - mondta a New York Times-nak egy törvényszéki hivatalnok. A lapnak nyilatkozó hivatalnokok szerint a szobalány a Strauss-Kahnnal történt találkozása napján telefonon beszélgetett egy bebörtönzött férfival arról, hogy milyen lehetséges előnyei vannak Strauss-Kahn megvádolásának. A beszélgetést a lap szerint rögzítették.

A nyomozók szerint a férfit azzal a váddal tartóztatták le, hogy közel 150 kilogramm marihuánát birtokolt. A lap szerint azok között a személyek között van, akik többször is bankbetéteket helyeztek el a nő számláján, az elmúlt két évben összesen százezer dollár értékben.

A szobalány szerint már korábban is megerőszakolták

A nyomozók azt is kiderítették, hogy a nő több száz dolláros telefonszámlát fizetett havonta különböző cégeknek. A szobalány erre úgy reagált, hogy neki csupán egy telefonja van, és semmit sem tud a bankbetétekről, azt leszámítva, amelyet egy férfi helyezett el a számláján, aki a nő szerint a vőlegénye.

Mindezeken kívül a törvényszéki hivatalnokok azt is megemlítették a New York Times szerint, hogy a nő korábban azt állította a nyomozóknak, hogy a menedékjogi kérelme szerint már korábban is megerőszakolták. Azonban a kérelem nem tartalmaz utalást ilyesmire. Azt is állította, hogy nemi csonkításban is része volt, de a nyomozóknak mondott beszámolója ebben az esetben is különbözött attól, ami a menedékjogi kérelemben állt.

Strauss-Kahn ügyvédei világossá tették az elmúlt hetekben, hogy a szobalány hitelességét szeretnék az ügy középpontjába állítani. Ennek ellenére a nővel kapcsolatos információkat az ügyészség nyomozói derítették fel.

Egy rokona szerint a szobalány egy "lejárató kampány áldozata"

Dominique Strauss-Kahn májusban mondott le az IMF vezérigazgatói posztjáról. Akkor ezt "végtelenül szomorúnak" nevezte, de mint mondta, kötelességének érezte a lemondást, mert szerinte gondolnia kell a családjára, és mert az IMF érdekeit nézte. Azzal a feltétellel kerülhetett házi őrizetbe, ha beleegyezik abba, hogy egy jelzőberendezést erősítsenek a bokájára, illetve, hogy gondoskodik egy biztonsági csapatról és fegyveres őröket állítanak a lakása bejárataihoz. A Nem York Times szerint mindezek 250 ezer dollárjába kerültek havonta.

Az ügyészek a lap szerint azért szorgalmazták akkor a szigorú fogvatartási feltételeket, mert szerintük a Strauss-Kahn elleni érvek, köztük a vádló hitelessége, megállják a helyüket. A szobalányt korábban a rokonai "szerény és dolgos bevándorlóként" írták körül, akinek nincsen priusza. Az ügyészég kétségeinek nyilvánossá válása után a szobalány egyik guineai rokona azt mondta a Reutersnek, hogy a nő egy "lejárató kampány áldozata".

Sokan örülnek a francia szocialista pártban a korábbi IMF-vezér zaklatási ügyében történt fordulatnak. Egyesek azt javasolják, hogy függesszék fel a francia elnökválasztás baloldali jelöltjéről döntő előválasztások regisztrációját, hogy a jövőre esedékes választáson Nicolas Sarkozy elnök legesélyesebb kihívójának tekintett Strauss-Kahn még jelöltethesse magát. Erről bővebben itt olvashat, a Dominique Strauss-Kahnról írt összes cikkünket pedig itt találja.