Európát és a NATO-t fenyegette Kadhafi

Vágólapra másolva!
Több ezer híve előtt hangüzenetben mondott beszédet pénteken Moammer el-Kadhafi líbiai vezető és katasztrófával fenyegette a NATO-t, amennyiben a katonai szövetség nem hagy fel a líbiai célpontok elleni légi hadjárattal. Kadhafi azt is hozzátette, hogy a líbiai nép képes arra, hogy "átvigye a csatát Európába".
Vágólapra másolva!

Hangüzenetben beszédet intézett Moammer el-Kadhafi líbiai vezető pénteken az észak-afrikai arab ország fővárosának központjában, a Zöld téren egybegyűlt több ezer hívéhez. Beszédében Kadhafi a NATO-nak is üzent. "Azt tanácsoljuk, vonuljon vissza, mielőtt katasztrófa éri" - mondta a 69 éves ezredes híveinek, akik zöld zászlókat lengettek, és Kadhafit ábrázoló képeket tartottak a magasba.

"Ez a nép képes rá, hogy átvigye a csatát Európába, hogy megtámadja az otthonaitokat, a családotokat, ahogy ti is célba vettétek a mi otthonainkat" - mondta a líbiai vezető, a nyugati országokhoz intézve szavait. Kadhafi árulónak nevezte a kormányellenes lázadókat, és őket hibáztatta Líbia bajaiért. "Mi sodort titeket ebbe a helyzetbe? Az árulók" - mondta, és arra biztatta híveit, vonuljanak a Tripolitól délre elterülő hegyekbe, és tisztítsák meg a körzetet azoktól a fegyverektől, amelyeket a francia hadsereg dobott le a felkelőknek egy hónappal ezelőtt.

Ez volt a legnagyobb Kadhafi-párti tüntetés az elmúlt hetekben Tripoliban. Négy nappal azután rendezték, hogy az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot bocsátott ki Kadhafi és fia, Szeif ellen, valamint a líbiai titkosszolgálat vezetője ellen emberiesség elleni bűntettek miatt. A vád szerint felelősek azért, hogy tavasszal a líbiai biztonsági erők belelőttek a Kadhafi-rendszer ellen tüntető tömegbe.

NATO-tagállamok március óta bombáznak líbiai célpontokat, hivatalosan a líbiai civilek megvédése érdekében. Kadhafi többször kijelentette, kitart szülőhazájában, utolsó csepp véréig harcolni fog. A február óta tartó líbiai forrongásokban egyes adatok szerint több ezren halhattak meg.