Saját lábán ért a felszínre a balesetet szenvedett magyar barlangász

Vágólapra másolva!
Kificamodott válla miatt nem tudott feljönni egy barlangból az erdélyi Bihar-hegységben egy magyar-román-kanadai állampolgársággal rendelkező barlangász. A fiatal férfit nem sokkal délután öt óra előtt a felszínre hozták. A 200 méteres mélységben, a barlang bejáratától 800 méter távolságra rekedt férfi kimentésére Budapestről és Pécsről is indultak barlangi mentők.
Vágólapra másolva!

A felszínre ért a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült magyar fiatal a barlangi mentők segítségével pénteken nem sokkal délután öt óra előtt - közölte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat az MTI-vel. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a sérült "a saját lábán" jött a felszínre a barlangi mentők segítségével. A fiatalembert a nagyváradi kórházba szállítják kivizsgálásra.

Pintér István, a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat vezetője korábban azt mondta, hogy négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, egyik társuknak - egy jelenleg Magyarországon élő, magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkező fiatal férfinek - azonban kificamodott a válla.

Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek. A mentők orvosa leereszkedett a sebesülthöz, aki a barlang bejáratához képest kétszáz méter mélyen várta a segítséget. Az orvos visszahelyezte a kificamodott testrészt, és fájdalomcsillapítót adott a férfinek. A mentőszolgálat vezetője azt is hozzátette, hogy a barlangkutatót nehéz a felszínre hozni, a rendkívül szűk barlangból, a mentésben részt vevő személyeket pedig időnként váltani kell, mert fárasztó a munkájuk.

A férfi kimentésére magyar csapatok is útnak indultak: Budapestről és Pécsről összesen tizenhárom barlangi mentő indult el péntek délelőtt. A szolgálat honlapja szerint hajnali háromnegyed ötkor kapták a riasztást, hogy barlang bejáratától nyolcszáz méterre egy fiatalember vállficamot szenvedett. Ez az úgynevezett zsomboly - aknából, vagy aknarendszerből álló barlang - nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a Központi Rendeltetésű Mentőszolgálat (KRMSZ) az OKF hivatásos tisztje vezetésével 9 órakor indult útnak.