A korrupciótól óvja a 90 éves kommunista pártot a kínai elnök

Vágólapra másolva!
A korrupció veszélyeire figyelmeztette a Kínai Kommunista Pártot Hu Csin-tao kínai elnök a párt alapításának 90. évfordulóján elmondott 90 perces beszédében. Az elnök konkrétumok nélkül emlegetett korábbi hibákat, és miközben Kína eredményeit ecsetelte, fegyelmezettséget kért a körülbelül 80 millió párttagtól.
Vágólapra másolva!

A korrupció miatt félő, hogy elveszíti a nép bizalmát és támogatását a Kínai Kommunista Párt - figyelmeztetett Hu Csin-tao kínai elnök a párt megalakulásának 90. évfordulóján elmondott 90 perces beszédében. Azt mondta, hogy a pártnak "egyre növekvő fájdalmakkal" kell szembenéznie, és egyes tagjainak hozzá nem értése, és a néptől való eltávolodása problémákat okoz az országnak.

A pekingi népek csarnokában felszólaló kínai elnök magasztalta az 1949 óta elért eredményeket, de azt is mondta, hogy a párttagoknak minden korábbinál fegyelmezettebbeknek kell lenniük. A Kínai Kommunista Párt a világ legnagyobb pártja, amely tagjainak száma 80 millióra tehető - írja a brit BBC News.

"Követtünk el hibákat"

"Bizonyos történelmi időszakokban követtünk el hibákat, sőt hanyatlásra is volt példa, amelynek az okai irányadó eszméink kínai valóságtól való elszakadásban keresendők" - mondta konkrét események említése nélkül. "Pártunk saját erejéből volt képes kijavítani a hibákat, és a nép felemelkedett a hanyatlásból, és folytatta győzedelmes menetelését."

"Mára egy vibráló, szocialista Kína emelkedett fel keleten, és 1,3 milliárdnyi kínai ember menetel előre a kínai jellegű szocializmus nagy zászlaja alatt teljes önbizalomban."

Beszéde csupán egy volt a közül a több száz esemény közül, amelyeket a pártévfordulóra szerveztek Kínában. Gálaelőadások, televíziós műsorok, énekversenyek, és a Nagy újjáéledés kezdete című, a legnagyobb kínai filmsztárokat felvonultató hazafias film bemutatója fémjelzik az alkalmat.

A "Nagy Ugrástól" az anyahajóig

Ugyancsak erre az alkalomra időzítették a Sanghajt és Pekinget összekötő szuperexpressz megnyitóját, a világ leghosszabb hídjának átadását, és várhatóan pénteken kezdi első tengeri tesztútját Kína első repülőgép-hordozó anyahajója.

A kommunista pártot 1921. július 23-án alapította Mao Ce-tung és maroknyi elvtársa Sanghajban, de az ünneplést a hónapfordulóra időzítették. A párt 1949-ben szerzete meg a hatalmat, miután győzelmet aratott a Nemzeti Párttal vívott véres polgárháborúban. Mao alatt 1958-ban indult a "Nagy Ugrás", amellyel az ország iparosítását igyekeztek elérni, de amely hatalmas, milliók halálát okozó éhínségekhez vezetett. További milliók életébe került a szintén Mao nevéhez köthető Kulturális Forradalom is, amely a párt megtisztítását tűzte ki célul.

Mao halála után Teng Hsziao-ping rendezte a helyzetet óvatos szabadpiaci reformok révén, amelynek eredményeként a 21. századra Kína a világ második legnagyobb gazdaságává vált.

A BBC pekingi tudósítója szerint százmilliók emelkedtek ki a szegénységből, és sokan olyan gazdagok lettek, amit el sem tudtak volna képzelni korábban. A kommunista párt azonban továbbra is egyeduralkodó, a valóban létező támogatottsága mellett elsősorban azért, mert senki mást nem enged a hatalom közelébe.