Több száz ellenzékit vittek el a fehéroroszországi tüntetésekről

Vágólapra másolva!
Az arab mintára szervezett fehéroroszországi tüntetéseken több száz ellenzékit vettek őrizetbe, állítják magukat függetlennek valló minszki források. Az utóbbi húsz év legsúlyosabb válságával küszködő Fehéroroszországban az ellenzék szerdánként hívja az utcára a tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Mintegy 250 ellenzékit és 13 újságírót vettek őrizetbe az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elleni eheti tüntetéseken - közölte a Belapan független hírügynökség. Az arab mintára közösségi oldalakon szervezett, nem engedélyezett, de rendszeressé vált tüntetéseken most szerdán mintegy két és fél ezer ember vett részt, akik - immár bevett módon - jelszavak helyett tapssal tiltakoztak.

"Jövő szerdán újra jövünk" - ígérte egy minszki emberi jogi aktivista. Ezúttal állítólag csak a fővárosban 160 tüntetőt vettek őrizetbe. Néhányan még csütörtökön is rács mögött voltak, többségüket azonban néhány óra után szabadon engedték. A múlt héten 450 tiltakozót fogtak le a hatóságok.

Az Európa utolsó diktátorának nevezett Lukasenkót decemberben újraválasztották, de sokan szavazási csalásra gyanakodtak, és az utcára vonultak. Az elnök akkor "megfelelő válasszal" fenyegette meg a tüntetőket.

Radek Sikorski lengyel külügyminiszter mindeközben Varsóban arról beszélt, hogy Európa kész segíteni Fehéroroszországnak a demokratikus reformok kidolgozásában és megvalósításában, de csak akkor, ha Minszk szabadon engedi a politikai ellenzék bebörtönzött tagjait.

Sikorski fehérorosz ellenzéki vezetőkkel, valamint az Európai Unió bővítési biztosával találkozott egy nappal azelőtt, hogy Lengyelország átveszi Magyarországtól a soros elnöki tisztet. A megbeszélésen a politikusok megvitatták, milyen módon tudná ösztönözni az Unió Lukasenko elnök rezsimjét arra, hogy a demokratikus irányt kövesse.