Kim Dzsong Il-ellenes graffiti miatt zárták le az észak-koreai fővárost

Vágólapra másolva!
Kim Dzsong Il-t gyalázó falfirkát találtak a hatóságok Phenjanban. A tettes előkerítésére indított vizsgálat miatt napokig senkit nem engedtek át az észak-koreai főváros érintett szakaszán.
Vágólapra másolva!

A"Park Csung Hi és Kim Dzsong Il mindketten diktátorok. Park Csung Hi diktátor, aki felfejlesztette az ország gazdaságát, Kim Jong Il diktátor, aki halálra éhezteti az embereket" - így szólt az a phenjani Railroad College állami egyetem falára írt graffiti, amelyre néhány napja bukkantak a hatóságok az észak-koreai fővárosban. (Park Csung Hi Dél-Korea vezetője volt. 1961-ben puccsal került hatalomra, de két évtizedes kormányzása alatt megalapozta az ország gazdasági felemelkedését és modernizációját)

A feliratot ráadásul fehér krétával írták a vörös téglafalon, így elég feltűnő volt - számolt be az esetről a Daily North Korea című lap.

A tettes kézre kerítése érdekében három napos ellenőrzés alá vonták Phenjan lakóit és látogatóit is, amely alatt a Daily NK szerint nem adtak el például a pályaudvarokon vonatjegyeket. Egy érintett a lapnak például azt mondta: a fiát jött meglátogatni Phenjanba, de a vesztegzár miatt nem tudott hazamenni.

Az elkövető felkutatására közös nyomozócsoportot hozott létre a Nemzeti Biztonsági Ügynökség és a Közbiztonsági Minisztérium. A nyomozók a lezárt szakaszon minden járókelőt kihallgattak, de vizsgálataik célkeresztjében elsősorban tanulók és más tartományokból származók álltak.

A vizsgálatokat három nap után az egyetem hallgatóira szűkítették le. Bár a hatóságok megkísérelték korlátozni emberek mozgását annak érdekében, hogy a graffiti híre ne terjedjen át más tartományba, az emberek a Daly NK beszámolója szerint Phenjantól messze is hallottak az esetről.