Az újabb elnöki vétó dacára életbe lép Szlovákiában a kisebbségi nyelvtörvény módosítása

Vágólapra másolva!
Másodszorra sem írta alá a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök, de a jogszabály hatályba lép. A módosítás szerint a szlovák településeken az eddigi 20 százalék helyett a kisebbségi lakosságnak elég lesz elérnie a tizenöt százalékos arányt ahhoz, hogy hivatalos ügyintézésnél használhassa az adott kisebbség nyelvét. Közben Mikulás Dzurinda csütörtökön elmondta, az elmúlt évben megnyugodott a légkör a szlovák-magyar viszonyban, a felek együttműködésre törekszenek.
Vágólapra másolva!

A szlovák államfő szóvivője azt nyilatkozta csütörtökön, hogy Ivan Gasparovic azért nem írta alá a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, mert azt a parlament változtatások nélkül, az elnök kifogásainak mellőzésével fogadta el másodszor. A törvény viszont most már a köztársasági elnök ellenjegyzése nélkül is hatályba lép.

A módosítás szerint a szlovák településeken az eddigi 20 százalék helyett a kisebbségi lakosságnak elég lesz elérnie a tizenöt százalékos arányt ahhoz, hogy hivatalos ügyintézésnél használhassák az adott kisebbség nyelvét. A jövőben az önkormányzatok kisebbségi nyelven is tanácskozhatnak, kétnyelvűek lesznek a hivatalos iratok, de az anyakönyv például továbbra is kizárólag szlovák nyelven minősül hivatalosnak.

Mikulás Dzurinda külügyminiszter mindeközben arról nyilatkozott, hogy az elmúlt esztendőben megnyugodott a légkör a szlovák-magyar viszonyban. Szerinte a felek megtalálták a módját a kényes témák megvitatásának, és együttműködésre törekszenek egymással. A külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Szlovákia elutasítja a populizmust és a nacionalizmust, mert következményeik veszélyesek.