Lezárták a horvát uniós csatlakozási tárgyalásokat

Vágólapra másolva!
Előreláthatólag 2013 közepén csatlakozhat az Európai Unióhoz Horvátország, miután csütörtökön lezárultak az ország belepéséről szóló tárgyalások. Az ezt bejelentő sajtótájékoztatón Stefan Füle bővítési biztos azt mondta, az EU következetesen ragaszkodott elvárásaihoz, a horvátok nem kaptak "árengedményt", és nem kaptak lehetőséget arra, hogy a tagsághoz vezető utat bármely kötelezettség teljesítésének mellőzésével "rövidre zárhassák".
Vágólapra másolva!

A csütörtöki tárgyalási fordulóval lezárultak a Horvátország uniós csatlakozásáról szóló egyeztetések - jelentette be Brüsszelben Martonyi János magyar külügyminiszter a Gordan Jandrokovic horvát külügyminiszterrel megtartott egyeztetés után. A magyar uniós elnökség utolsó napján a felek lezárták a még nyitott három tárgyalási fejezetet, ezzel megnyílt az út az előtt, hogy aláírják a csatlakozási szerződést, és Horvátország - előreláthatólag 2013 közepén - a közösség 28. tagországává váljon.

Martonyi, Jandrokovic és Stefan Füle közös sajtótájékoztatón számolt be a 2005-ben kezdett tárgyalások eredményes befejezéséről. Mindhárman történelmi jelentőségűnek nevezték a napot mind Horvátország, mind az Európai Unió szempontjából. Hangsúlyozták, hogy Horvátország sikere egyben ösztönzés a nyugat-balkáni térség többi országának, hiszen azt példázza, hogy ha egy olyan európai ország, amely törekszik az integrációra, teljesíti a taggá válás feltételeit, akkor az unió ajtaja nyitva áll előtte.

A horvátoknak a 35 témafejezetben folytatott csatlakozási tárgyalásokon összesen 138 konkrétan megfogalmazott kritériumnak kellett eleget tenniük. Az unió következetesen ragaszkodott elvárásaihoz, a horvátok nem kaptak "árengedményt", és nem kaptak lehetőséget arra, hogy a tagsághoz vezető utat bármely kötelezettség teljesítésének mellőzésével "rövidre zárhassák" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Füle.

A horvát külügyminiszter azt mondta, hogy az igazságszolgáltatási reform, amelynek célja többek között a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyabbá tétele, Horvátországban visszafordíthatatlan folyamat, miként az összes többi olyan kötelezettségvállalás is, amelynek a teljesítése az EU-taggá válás feltétele. Ezek teljesítését az Unió figyelemmel fogja kísérni a tényleges taggá válásig. Erre az átmeneti két évre azért van szükség, mert - miután a most kezdődő lengyel elnökségi félévben remélhetőleg véglegesítik a csatlakozási szerződés pontos szövegét, és alá is írják, a módosítást jelentő horvát csatlakozást mind a 27 tagállamban, valamint Horvátországban is ratifikálni kell.

A horvát csatlakozási tárgyalások lezárása a magyar elnökség egyik fő célkitűzése volt.