Nyugdíjukért tüntető közalkalmazottak százezrei lepik el Londont

Vágólapra másolva!
Csaknem 750 ezer közalkalmazott kezdett 24 órás sztrájkot csütörtökön Nagy-Britanniában, tiltakozva az állami alkalmazottak nyugdíjrendszerében tervezett kormányzati szigorítások miatt. A munkabeszüntetés miatt zárva tartanak a munkaügyi központok, bíróságok, mintegy 7800 iskola és a kikötői és repülőtéri munkások sem dolgoznak. Járatokat eddig nem töröltek, de a szabadságra induló utasok már most hosszú sorokra számíthatnak a repülőtereken és a kikötőkben.
Vágólapra másolva!

Munkabeszüntetést hirdetett csütörtökre a négy fő közalkalmazotti szakszervezet Nagy-Britanniában a nyugdíjrendszert átalakító intézkedések miatt. A David Cameron vezette brit kormány tervei szerint az évtized végére jelentősen emelkedne a közalkalmazottak állami nyugdíjra jogosító korhatára. A közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjkorhatár 2020-ra, a tervek alapján egységesen 66 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában is.

A korhatár emelésével együtt növekedne a bérekből levont nyugdíjhozzájárulás is, emellett a nyugdíjak összegét nem az utolsó év, hanem a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött teljes időszak bérátlaga alapján számolnák ki.

A Telegraph című brit napilap beszámolója szerint a sztrájk érinti a kikötőket és a repülőtereket, jelentős sorokat okozva a külföldre induló nyaralóknak. A sztrájk hatását már szerdán este lehetett érezni, amikor a határellenőrök nem vették fel a munkát. Több brit szakszervezeti vezető korábban azt nyilatkozta, hogy várakozásaik szerint ez lesz a valaha látott legszélesebb körben támogatott sztrájk Nagy-Britanniában, eddig csaknem 750 ezren nem dolgoznak.

Előzetes adatok szerint a pedagógusok sztrájkja miatt a brit iskolák harmada bezárt, további harmada "részlegesen" működik, vagyis fogadja a diákokat, de tanítás nincs, egyharmadukban pedig rendes tanítási napot tartanak. Nagy-Britanniában - ahol nagyon sok az évközi tanítási szünet - július végéig tart a tanév.

A Telegraph azt írja, hogy a sztrájk csak Angliában legalább 7800 iskolát, óvodát és oktatási központot érint. A munkabeszüntetés jelentős fennakadást okozhat a felsőoktatásban is, miután 350 főiskola és 75 egyetem oktatója csatlakozott a sztrájkhoz.

A szakszervezetek szerte az országban gyűléseket és felvonulásokat tartanak, és várhatóan London belvárosát is több ezer tüntető lepi majd el a nap folyamán.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az utolsó pillanatig igyekezett lebeszélni a közalkalmazottakat a sztrájkról, mondván: be kell látniuk, hogy a jelenlegi közalkalmazotti nyugdíjrendszer "fenntarthatatlan", és igazságtalan, hogy az általános alkalmazotti nyugdíjrendszernél nagyvonalúbb nyugellátást másoknak kell megfizetniük.