Öt százalékkal növelné az unió költségvetését az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
A jelenleginél nagyjából 100 milliárd euróval magasabb, összesen 1025 milliárd eurós költségvetést javasol az Európai Uniónak a 2014-2020 időszakra az Európai Bizottság. A Bizottság elnöke máris vitákra számít a büdzsé összeállításakor.
Vágólapra másolva!

A 2007-2013 időszakra elfogadott 925 milliárd euró helyett 2014 és 2020 között 1025 milliárd euróból gazdálkodhatna az Európai Unió az Európai Bizottság javaslata szerint. Az uniós végrehajtó testület szerdai egész napos tanácskozásán kidolgozott javaslatról José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: szerinte az egyszerre ambiciózus és felelős, megfelel annak, hogy az unió eredményeket tudjon felmutatni a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés fellendítésében.

Abszolút értékben, a várható tényleges kifizetéseket figyelembe véve mindazonáltal a javaslat mintegy 5 százalékos növekedést tartalmaz a jelenleg futó büdzsé keretéhez képest. Barroso ezért szerda esti brüsszeli sajtótájékoztatóján elismerte, hogy egyes tagállamoktól bírálatra, ellenállásra számít a tervezet bizonyos pontjaival kapcsolatban.

A tervezet szerint a kiadások uniós szinten a bruttó összjövedelem (GDP) 1,05 százalékára rúgnának, akárcsak a jelenlegi keret esetében. Ez azt is jelenti, hogy a bizottság igyekezett figyelembe venni a nagy befizető országok előzetesen jelzett álláspontját, amely szerint a büdzsé szintjének emelése nem lehetséges.

A bizottság új bevételi forrásokat is javasol, köztük a pénzügyi tranzakcióra kivetendő illetéket, illetve egy uniós áfa-hányadot. Kezdeményezte emellett egy új alap létrehozását a tagországok közti összeköttetéseket segítő infrastrukturális, energiaügyi és távközlési fejlesztésekre.