Ismét tüntetőkkel telt meg a kairói Tahrír tér

Vágólapra másolva!
Hivatalos adatok szerint több mint ezer ember megsérült az egyiptomi rendőrség és a kormányellenes tüntetők kedd éjszakai és szerdai összecsapásaiban. A tüntetők között voltak a januári felkelés áldozatainak hozzátartozói is.
Vágólapra másolva!

A megmozdulás a Hoszni Mubarak elnök bukásával végződő forradalom szimbolikus helyszínén, a kairói Tahrír téren kezdődött kedden este, és szerda hajnalban már jelentős számú rohamrendőrt is bevetettek a hatóságok. A rendőrök a levegőbe lőttek, és könnygázzal próbálták feloszlatni a több ezer fős tömeget.

A reformokat sürgető tüntetők, köztük a januári felkelés áldozatainak hozzátartozói követelték, hogy a jelenleg kormányzó katonai vezetők gyorsítsák fel a téli demonstrációk részvevőinek meggyilkolásával vádolt rendőrök ellen folytatott eljárást. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a téren az előző rezsim hívei is szították a feszültséget.

Egyes tüntetők szerdán is kővel dobálták a rendőröket, akik ismét könnygáz bevetésével válaszoltak. Ezek a demonstrációk és összecsapások azonban már csak néhány száz fősek voltak, nem olyan hevesek, mint az éjszakaiak, amelyeken összesen körülbelül ötezer ember vett részt.

A MENA állami hírügynökség jelentése szerint az éjszakai összecsapások sebesültjei közül 41 rendőr. A hatóságok mintegy ötven tüntetőt őrizetbe vettek az AFP francia hírügynökség információi szerint. A Reuters helyszínen tartózkodó tudósítója azt mondta, hogy számos tüntető rosszul lett a könnygáz belélegzésétől. A mentők körülbelül 900 sérültet az utcán láttak el, és 120-an kerültek kórházba.

Az exelnök február 11-ei bukása óta sok elemző szerint a most éjszakai volt a legjelentősebb tömegmegmozdulás, amelyen az országot irányító katonai kormányzat lemondását követelték.

A kormányzó katonai tanács közleményt adott ki a Facebook-oldalán a tüntetésekre és az összecsapásokra reagálva. Eszerint a demonstrálóknak az a céljuk, hogy "a forradalom mártírjainak emlékével visszaélve, szervezett módon megrendítsék az ország biztonságát, éket verjenek a nép és a karhatalom közé".