A Világbank felmérése szerint boldogtalanabbak a magyar fiatalok, mint öt éve

Vágólapra másolva!
A kelet-közép-európai háztartások közel hetven százalékának kellett csökkentenie étkezési és egészségügyi kiadásait a gazdasági válság hatására, a fiatalabb korosztály boldogtalanabb, mint öt éve, a kormányoknak viszont sokkal jobban hiszünk, mint a bankoknak és pénzintézeteknek - írja a szerdai Népszabadság egy tavaly év végén készített felmérésre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Második alkalommal készítette el közös felmérését az Európai Újjáépítési Bank (EBRD) és a Világbank az emberek közötti kapcsolatokról és arról, hogy a megkérdezettek hogyan ítélik meg a jövőt, a demokráciát, a piacgazdaságot és kormányaik teljesítményét. A kérdőíveket tavaly év végén juttatták el a zömében kelet-közép-európai célországok lakóihoz. Az elemzésbe, a hitelesség kedvéért bevonták Franciaországot, Németországot, Svédországot, Olaszországot és Nagy-Britanniát is - írja szerdai számában a Népszabadság.

A felmérésből kiderül, hogy a gazdasági válság hatására a háztartások hetven százalékának kellett csökkentenie étkezési és egészségügyi költségeit, ez az arány a nyugati országokban ennek fele. Miközben az emberek az öt évvel ezelőtti felméréshez képest jobban hisznek kormányaiknak, addig a bankok, pénzintézetek és külföldi befektetők iránti bizalom csökkent.

A magyar háztartások kétharmadát sújtotta a gazdasági recesszió, ami húsz százalékban magasabb az átlagnál - írja a lap. A leginkább érintettek a szegények, a középkorúak, kevésbé a hatvan év felettiek. A boldogtalanság tekintetében a kutatás megállapítja, hogy különösen a fiatalok boldogtalanabbak, mint az öt évvel ezelőtt készült utolsó felmérés idején. Nagyon gyenge a jövőbe vetett hit is: az emberek attól tartanak, hogy még a gyerekeiknek sem megy majd jobban. Az optimizmus különösen a középkorúak körében omlott össze.

A nyugati országokhoz képest szinte minimális a demokratikus intézményekbe vetett hit. Kivétel ez alól a kormány és a parlament megítéles, ami öt százalékkal meghaladta a nyugati országok átlagát, a támogatás pedig szinte megduplázódott a legutóbbi, 2006-os felmérés óta.